Приемат се заявки за Шестото международно биенале на църковните изкустваОт 18 октомври до 18 ноември 2019 г. във Велико Търново по традиция ще се проведе Шестото биенале на църковните изкуства. Изложбата е форум на съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика.

Събитието се провежда под патронажа на ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, а организатори са Община Велико Търново, ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, Православен богословски факултет. Партньори на инициативата са Великотърновската света митрополия, Съюзът на българските художници, Представителството на СБХ – Велико Търново и Православният център „Проф. д-р Тотю Коев”.

Целта на форума е да популяризира съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства.

 

 

УЧАСТНИЦИ

Художници, работещи в областта на църковните изкуства.

НАГРАДИ

Награда на Община Велико Търново в размер на 1000 лв.
Награда на Великотърновския университет в размер на 500 лв.
Награда на клуб „Патриарх Евтимий”, Велико Търново, в размер на 500 лв.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

иконопис – до три творби;
дърворезба – до три творби или три табла с фотоси и проекти на реализирани творби;
стенопис и мозайка – до три творби в материал и/или три табла с фотоси или проекти на реализирани творби;
утвар, текстил, графика, миниатюра и други – до три творби;
мултимедийно представяне на реализирани творби.

Представените произведения и табла с фотоси да са във вид готов за експониране.

ЗАЯВКИ за участие в изложбата се приемат до 15 септември 2019 г. на електронен адрес: churchart.vtu@abv.bg или пощенски адрес: Светла Иванова, Православен богословски факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, ул. “Теодосий Търновски” № 2.

Желаещите да участват трябва да изпратят качествени фотографии на творбите (формат JPG или RGB не по-малко от 300 dpi) и попълнен формуляр за участие в електронен вид или по пощата. Творбите се селекционират от жури, в състава на което влизат специалисти, определени от организаторите и партньорите на
Биеналето.

Резултатите ще бъдат обявени на 30 септември 2019 г. на сайта на Православния богословски факултет и в Православие.БГ.

Творбите за изложбата се приемат от 10 до 12 октомври 2019 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в град Велико Търново, ул. “Рафаел Михайлов “ №1, тел. 0884 037556 – Мария Маринова.

Транспортните разходи по приемане и връщане на творбите са за сметка на участниците. Произведения, неотговарящи на обявените условия, няма да бъдат приемани. На гърба на всяка от творбите или таблата авторът трябва да посочи: автор, наименование на произведението, година на създаване, размери, материал, техника на изпълнение и стойност. След приключване на изложбата произведенията ще бъдат върнати лично или на посочения адрес за сметка на автора.
Организаторите не носят отговорност за творби, непотърсени в срок от 1 месец след приключване на изложбата.

Всеки автор ще получи сертификат за участие в Биеналето и CD-каталог. Електронният каталог ще бъде публикуван в сайта на Православния богословски факултет, в Православие.БГ и във фейсбук страницата на специалността „Църковни изкуства”.

Адрес: Православен богословски факултет
ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”
ул. “Теодосий Търновски” № 2
гр. Велико Търново
тел: +359 62 618243, 0878 653444
e-mail: theolog@uni-vt.bg
Официален сайт на ПБФ: http://pbfvt.pravoslavie.bg/

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...