Прожекция на филма „Светителят хирург“ във Враца по случай Деня на българските лекари

На днешния ден българските лекари отбелязват своя професионален празник. Денят на свети Йоан Рилски е избран и за празник на българския лекар от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Рилският чудотворец.

По повод празника във Враца ще се състои прожекцията на документалния филм на журналиста Ангел Бончев „Светителят хирург“. Началото на прожекцията е от 18 ч. в кино „Метропол“. Специална покана за прожекцията организаторите са отправили към врачанските лекари. Преди началото на филма Врачанският митрополит Григорий ще се обърне с архипастирско послание и ще благослови медиците от Враца. 

По-рано същия ден Ангел Бончев ще представи и своята авторска книга, предназначена за малките читатели – „Свети Лука Доктора„.

Свети Лука Кримски е лекувал пациентите си с огромна любов и е известен с това, че няма неуспешна операция. Той е лекувал и безплатно пациенти, които не са имали възможност да платят лечението си. Св. Лука е сред най-добрите хирурзи с принос в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Според духовни лица по време на операциите ръката на светителя хирург е била направлявана от Божията десница. Доказано, негова е и първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция той е използвал за шевовете косите на пациента.

 

 

Коментари

коментара

Близки теми: