Българска делегация посети Зографския манастир



Източник: МВР

На 15 ноември, ден преди храмовия празник на манастира “Св. Вмч. Георги Зограф”, българската делегация, водена от министъра на вътрешните работи Румен Петков посети столицата на православната общност Карея и се срещна с духовното ръководство на Света гора. В програмата днес бе включено и посещение на манастира “Св. Пантелеймон”, след което официалните гости се отправиха към българската духовна обител – Зографския манастир.

След пристигането и посрещането на официалните гости, министърът благодари на монашеското братство за съхраняването на българския дух през вековете в тази свята земя. Министър Петков бе поканен в библиотеката, към българския манастир "Свети Вмч. Георги Зограф", където достъпът на външни лица е строго ограничен. Точно там се съхранява оригиналът на “История Славянобългарская”, до който министър Румен Петков има честта да се докосне.

“Развълнуван съм, защото това, до което се докоснах, е част от величието на България” – сподели министърът.

“Този живот през вековете е доказателство за силата на българския дух. В различните исторически периоди, отношението на държавата ни към манастира е било различно, но българската държава трябва и може да направи повече за манастира в Атон. От ІХ-Х век досега в “Зограф” е пренасяна българщината в чист вид. Атон е кауза и манталитет. Животът тук през вековете е доказателство за волята на българите към утрешния ден. Запалих свещичка за доброто и успеха на българските полицаи”- каза министър Петков след като се помоли за здравето на семейството си и докосна чудотворната икона на Свети Георги на успеха на българските полицаи.

Той подари на манастира специално осветена в България икона и високопроходим джип "Нива".

Над 300 са поклонниците, пристигнали от България, участват в нощното бдение, литургията и литийното шествие за храмовия празник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...