Рилският и Роженският манастир са достойни символи на България



 

Източник: Агенция Фокус

Това е мнението на кметове от Пиринско. “Рилският манастир, като паметник на духовността и вековната българска традиция, трябва да бъде включен в списъка с българските символи, които да се предложат на Европейската комисия”, заяви за радио “Фокус” – Пирин кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Като задължителни символи на българската традиция Москов посочи още виното, домашната ракия, сиренето, кашкавала и киселото мляко.
Заместник кметът по хуманитарните дейности в община Благоевград Кирил Пецев предложи за традиционни български символи Роженския манастир, Скалния манастир край Генерал Тодоров, Рупите край Петрич, Мелник, Байкушевата мура, както и храма от XI век в Добърско .

 

Според кмета на община Петрич, инж. Вельо Илиев, петричката праскова е един от най-големите български символи. От културно-историческите паметници той посочи национален парк “Самуилова крепост”.Кметът на община Разлог инж. Любен Татарски заяви, че има много неща, които биха могли да символизират България и всички биха били достойни затова. От културно-историческите паметници той посочи “Царевец ” и “Мадарския конник”.
Градоначалникът на Банско изтъкна силата на традиционната банска кухня и банската капама. “За мен силата на българската кухня не е в скарата, а в готвените ястия”, категоричен бе Краваров.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...