Руенският манастир купи дупнишкото радио “Астра плюс”Източник: Вяра

Една от рожбите на дупнишките барикади през 1997 година – радио "Астра плюс”, вече е собственост на Руенския манастир. Църковно сдружение е броило 60 000 лева за дяловете в медията на дупнишката фирма Е-79 ООД, собственост на четирима съдружници. Сделката била сключена в четвъртък в кантората на местен нотариус. Документите около сделката предварително са били изготвени от софийски адвокат, а в Дупница е станало нейното финализиране.

Веднага след подписването на договора игуменът на Руенския манастир отец Поликарп се е срещнал с екипа на радиото. “Успокоих хората, че те ще останат на работа при същите условия и няма да има съкращения в медията. Що се отнася до дейността на радиото, само ще кажа, че ще запазим програмната схема. Ще се стремим да подобрим качеството на излъчванията”, заяви пред “Вяра” отец Поликарп.

“На този етап нищо не мога да кажа, нещата все още не са приключили, защото трябва да се извърши и регистрация”, беше коментарът на един от съдружниците Надя Кирилова. Радио “Астра плюс” бе създадено през 1997 година със средства, отпуснати от фондация “Отворено общество”. Идеята за него дойде по време на барикадите, когато в Дупница пристигна председателят на фондацията Георги Прохаски. Тогава депутатката д-р Лорета Николова осъществи връзка между него и четиримата бъдещи съдружници в радиото – Станислав Тенев, Надя Кирилова, Боби Коларов и Ивайло Йорданов. За закупуването на апаратурата фондацията отпусна 30 000 долара и то стартира своите излъчвания.

“Аз наистина помогнах на тези млади дупничани, които имаха желание да се занимават с това. По това време имаше само едно радио – “Саня”, което излъчваше предимно музика. В града нямаше такова, което да дава информация на гражданите за събитията в региона”, каза пред “Вяра” бившата депутатка и настояща общинска съветничка д-р Лорета Николова.

За предстоящата сделка около купуването на радио “Астра плюс” се заговори още в началото на миналия месец. Тогава игуменът на Руенския манастир отец Поликарп пристигна в Дупница, за да се запознае с работата на радио “Астра”. Източници на “Вяра” тогава информираха, че отец Поликарп се е качвал на релейката при Ловния дом. Неговите намерения били тя да се премести на по-голяма височина, за да може предаванията да се излъчват на територията на цяла Югозападна България.

Игуменът на Руенския манастир бе инициаторът за създаване на първото църковно радио в България “Сион”. То се излъчва само по интернет, а неговото официално откриване стана по време на храмовия празник на Руенския манастир на 19 октомври 2005 година.

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

3 коментара

  1. papas1983 каза:

    Nai posle i v BG,shte ima edno pravoslavno radio koeto shte se priema ne samo po InternetOtec Polikarp za seten pat dokazva,che e edin dostoen klirik!Tova koeto toi pravi triabvashe da stane predi 10 godini no iavno Bog e izbral otec Polikarp da go svarshi! Da mu pojelaem Bojieto blagoslovenie da sapatstva vsiako negovo dobro delo!

  2. klioskov каза:

    Сърдечни поздрави за поредното положетелно начинание което е сторил отец Поликарп. Желая непрестанно да разпространяват в ефира Христовите истини и словото Божие, за което не се съмнявам. Нека Всеподателя Бог да ги закриля, напътства и щедро дарява със здраве,щастие и успех във всяко начинание.

  3. Лъчезар каза:

    Ето още едно доказателство, че Православието в България е живо и никой, и нищо не може да го победи, защото то е дадено от Бога.Нека ние християните се молим хората като отец Поликарп да стават все повече и нека Бог да дава изобилни плодове на все повече подобни начинания.