Румънската църква кани български архиерей на канонизацията на митрополит Григорий Даскалу


Румънската православна църква обявява, че на празника на патронните светители на Патриаршеската катедрала в Букурещ – 21 май, денят на Светите равноапостолни Константин и майка му Елена – ще бъде проведена тържествената канонизация на митрополит Григорий Даскалу от Валахия (1823 – 1834), прочут исихаст (датата 22 юни е определена като ден за ежегодно отбелязване на паметта му). В тази връзка Румънският патриарх Теоктист е отправил покана към Негово Светейшество патриарх Максим да бъде изпратен представител на Светия синод на Българската православна църква, който да участва в тържествата.

През 2005 година Румънската православна църква отбеляза две важни в историята й събития: 120-годишния юбилей от обявяването на Румънската църква за автокефална и 80-годишен юбилей от учредяването на Румънската патриаршия. Затова Светият синод на Румънската православна църква одобри канонизацията на няколко благочестиви църковни архиереи, един от които е и митрополит Григорий Даскалу.

„Искрено се надяваме, че ще споделим с Ваш представител радостта ни в дните на тези големи за нас празници, отбелязващи едно събитие от изключително значение в живота на архиереите, свещенството и верните в Румънската православна църква”, се казва в поканата на патриарх Теоктист към архиереите на Светия синод на Българската православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...