Сборникът „Християнство и политика“ бе представен в Къща за птициPolitika i hristyanstvoНа 26 октомври – Димитровден, в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ бе представен новият сборник „Християнство и политика. Сътрудничество или противопоставяне?“ на издателска програма „Свобода за всеки“ към фондация „Преображение“. Съставител и главен редактор е д-р Виктор Костов – асоцииран адвокат към Международната правозащитна организация Alliance Defending Freedom и основател на сайта Свобода за всеки.

В дискусията по повод премиерата се включиха шестима от единайсетимата автори в сборника, сред които доц. д-р Дилян Николчев и доц. Костадин Нушев – преподаватели в Богословския факултет на СУ, д-р Момчил Методиев – историк и един от главните редактори на сп. „Християнство и култура“, Цанко Митев – председател на Асоциацията за защита на религиозната свобода, д-р Вениамин Пеев и др.

Някои от темите, засегнати от участниците в дискусията, провокираха емоционален дебат и коментари от публиката, като например политическите стратегии за легализирането на еднополовите бракове, липсата на политическа воля за въвеждането на редовно обучение по религия в училище, както и инструментализирането на християнството за целите на определени политически сили.

Politika i hristyanstvo1Сред обсъжданите акценти бе и въпросът дали българската политическа реалност се нуждае от проект за силна християнска партия. Момчил Методиев и доц. Костадин Нушев изразиха скептицизъм, споделяйки, че има риск това да отнеме от отговорността на другите партии да следват принципите, утвърждавани от християнския етос.

По този повод доц. Нушев допълни: „Вие сте солта на земята“, казва Христос. Един колега ми каза веднъж по повод въпроса за християнска партия: „Но нали всеки си посолява ястието, а не яде директно от солницата“. Затова и призивът на част от участниците бе за повече активни християни в обществения и политическия живот, а не толкова за създаването на християнски политически партии.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...