Светините в новия брой на списание „Мирна“


Една позабравена идея, потънала в прах на лавицата на трасцендентните понятия, придобива плътност и жизненост на страниците на новото списание „Мирна”.

„В преследване на радостта”, прекрачвайки „прага на вратите към планината и небето” пред нас се открива СВЕТИНЯТА.

Светинята като осезаема реалност, придобила плътност в контурите на човешката личност, защото само човекът като образ Божи е призован към святост.

Светинята, приобщаваща към чувството на споделена радост от откритието, че тя е осъществената среща с Бога.

Светинята – обединяваща видимото и невидимото, свързваща древност и съвремие, най-дълбинните и най-висинните сфери, материята и духа.

Светинята в света – многоцветна, носеща колорита и многообразието на културите и традициите, но отвеждаща към вечността с цвета на причастността към пролятата за нашето спасение кръв на Спасителя, към мъченическия подвиг на онези, дръзнали да се изправят срещу света и да последват вътрешния си повик да станат образ на светостта.

Националната светиня и нейната универсална значимост в анализа на св. Николай Велимирович за Балканите „Над Изтока и Запада” и в „Страсти по св. Йоан Рилски” на Л. Лачански.

„Поклонническото пътуване няма нужда от голямо разстояние” и „Монахът в мен” – едно пътуване към автентичния смисъл на православната светиня не като абстрактна конструкция, не като паметник на велико историческо минало, а като въплъщение на светостта.

По пътя, водени от движението на „духа, който тегли тялото” – в разговор с Теодосий Спасов.

Затваряйки страниците на списанието, ти вече си въвлечен в тази опитност, която очаква да въздигнеш от руините богатството, вложено от Твореца в нас и вградено в наследството от поколенията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...