Светият Синод решава по казуса „Теодосий“ на 8 декемвриМоже да харесате още...

22 Отговори

 1. Поклонник каза:

  Какво има да се решава?! То си е казано в Апостолските правила, Правило 57: „Клирик, който се присмива на куц, глух, сляп или на са­кат в краката, да се отлъчи. Също така и мирянин.“

 2. Иван Иванов каза:

  Ясно е, според мен, че „епископът“ е с някакво комбинирано личностно разтройство и с ниска култура и нравственост. Предполагам, че е пример за псевдорелигиозен човек, който е намерил житейско убежище в монашеството, но не е успял да компенсира добре психопатските си черти и/или пък с напредването на възрастта вече не може да се сдържа и си показва все(?) по-открито асоциалния и нискоинтелигения си лик!

 3. кретен каза:

  Целият Синод се превърна в клиничен казус с успешните си усилия да злепостави и затрие православието в България.

 4. кретен каза:

  Вземете пример как се мисионерства днес:

  http://www.bogoslov.ru/text/1259903.html

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В БПЦ не са наясно какво става с религията в България. На една конференция сливенския митрополит Йоаникий заяви, че занятието им било да се молят. Обаче хората искат ефект от молитвите и требите и като няма такъв ефект, естествено е да си помислят, че или няма Бог и Бог е немилостив и несправедлив, или да си помислят, че Божият посредник не е читав и годен за такова високо служене. Аз мисля, че Бог чува и изпълнява молитвите и службите на гонените заради правда, на мъчениците и на хората, които са обругавани заради истината. Така е по четене на Библията и според християнската история. Затова с оглед някои факти от случилото се с българите през последните 150 г. аз мисля, че ние сме пред силно антицърковно движение в България, може би религиозна Революция, може би Реформация, може би смяна на вярата на нацията по геополитически съображения. А БПЦ що прави за вярата?
  http://lovechtoday.com/index.php?s=%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D1%87%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

 6. Николай Атанасов каза:

  БПЦ отдавна е това, което е и държавата ни. Няма я!

 7. Стоян_ каза:

  Случилото се е изключително грозно и потресаващо! Но както и аферите с „Р. Овч.“, „Цанков камък“, бебето, убито от лекари, хванатите депутати с мераци за телефони…. пак в нашата държава всяко чудо е за три дена … само за три дена….. Великден също е за три дена, само че три дена ядене и пене и никакво Възкресение!……..а би трябвало умирането и Възкресението да е начин на живот….

  Горко ти тебе, Църкво прогнила, и тебе- безбожни народе! мерзостта на запустението те чака!

  Познавам прекрасни, свети люде в Църквата… Но няколко птички пролет не правят. Кажете – как да посетя този манастир и как да целуна тая десница, която грозно налага с пръчката и „раздава справедливост“? Не!!!!! Няма да я целуна! Няма да целуна и десницата на онзи, който носи часовник за хиляди! Подарък бил! А помисли ли колко хора изкуши с тази показност! защо не го продаде и не нахрани с него бедните!? оправдания, оправдания, оправдания…Дяволът е силен в оправданията и обещанията!

 8. Стоян_ каза:

  Ако бяхме нормална църква и нормална държава, този човек щеше да е отлъчен и осъден най-строго за дискриминация!

  Срам! как стоят синодалните старци и търпят такива хулители-не знам!

  та пак да кажа- не бих целунал злодейната десница на игумена – не!- не бих искал да стана съучастник в грозното и дело!

  Не бих целунал десницата и на много други безумци и фикуси в БПЦ! Те са недостойни!

 9. Траянка Георгиева каза:

  Миналата година един познат ме помоли да му намеря каишка за часовник. За стар модел, но нова, някъде из пазарите. Купих една кожена за 1 лев и му я дадох. А на Никулден отидхме в Пловдив. Там този човек подари на владиката часовник. След Литургията, когато поднасяха цветя, той взе микрофона и обясни ,че тоя часовник е на дядо му и че сега го подарява на владиката. И владиката го взе и благодари. Толкова за подаръците Стояне.
  Прав си, че всичко в държавата е ужасяващо. Но това е защото десетки години мълчахме. И сме виновни всички. Това за което говориш не е от вчера и днес. И няма да се повлияе от гнивният ти изблик. Нито от моето говорене. По отношение Епископ Теодосий, възможно е да не са му издържали нервите от нещо, подобно на твоите сега. Всички сме хора и грешим. Синода ще решава за него, не ние.
  Нека по молитвите на свети Николай, Бог погледне милостиво над нашият изстрадал народ.
  Честито на всички именници!

 10. Гошо каза:

  Не му издържали нервите, всички сме хора, грешим… това добре, ама се и покайваме, а въпросният „владика“ продължава да твърди, че е прав, да обижда инвалидите, да кара монаси да лъжесвидетелстват…

 11. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Корените на този абсурден скандал са във все по-влошаващото се богословско образование у нас и ръкопалагането на неграмотни или психопати за владици.

 12. Стоян_ каза:

  Мила ми Траянке!
  Гневният ми изблик не е изблик на дива ярост, а на ревност по Истината!-колкото и нескромно да звучи! Защо страстното говорене да е неистинно!? нима овчедушието и този „прекрасен“ параван „Всички сме грешни“ да са по-добри от ревността по Истината, бликаща от сърцето!? Или нима не си чула, ни чела- „Гневете се, но не грешете“ !?

  Аз не казвам, че църковните отци и дядовци са грешни- естествено, че са!, както съм грешен и аз. Искам да кажа, че те са НЕДОСТОЙНИ!!! Има огромна разлика!

  и не мисля, че в момента не ми издържат нервите-напротив-говоря съвсем премерено и владея себе си… Да речем – грешил игуменът- чак толкова лошо няма! обаче ИМА ГРЕШКА – ИМА И ПРОШКА! a тоя разбойник продължава да упорства в грозното си деяние! И ТИ ЗАСТАВАШ ЗАД ТАКЪВ ЧОВЕК!?? Така ли да разбирам? Одобряваш ли действията му?

 13. Стоян_ каза:

  И престанете да бъркате овчедушието със смирението! Огън и меч ни трябват за да изтръгнем посредствеността и запустението в сърцата ни! – не говореше ли и Исус със страст и сила, за да ни изведе от съня на греха!?

  И защо Синода да решава?! Бог е този който решава…

  Защото ако Синодът ти заповяда да се отречеш от Христа – били го направила!? Ако Синодът оправдае този богохулник значи самият Синод се отрича от Христа, който е Истината!

  Забрави часовника – ами не сме ли били свидетели всички на това как въпросният владика се държи като местен дерибей с луксозни коли и бодигарди, с безумни изказвания, че Мадона и не знам си кой са причина за нещастието от Охрид!? това здраво ли ти звучи!?…? Имам приятелка и колежка- прилежна и вярваща мюсюлманка… Тя веднъж ми каза-ама тоя човек как може да говори така- и най-консервативните мюсюлмански духовници не стигат до там! 🙂
  пародията е пълна! Играем си на църква…. и все пак в Църквата е спасението! Благослов!

 14. Траянка Георгиева каза:

  Не знам на какво си бил свидетел, Стояне, но не си чел изказването на митрополит Николай, което с цел сензация, бе изкривено и раздуто до краен предел от медиите. Не си слагай грях на душата, защото се надявам, че си вярващ човек.
  Има грешка и прошка. Така е, и ако ходиш на богослужения, ще видиш, че епископите искат прошка с поклон и ръце на гърдите, или в пряк текст. Ако беше на Литургията на празника на св.Ал. Невски, щеше да видиш и чуеш от устата на Пловдивски митрополит и от Епископ Иоан Знеполски, изреченото от тях на висок глас: „Простете братя и сестри“. Но нали не очаквате да ви издирват по домовете и там да измолват прошка лично от вас?
  Вероятно и Епископ Теодосий на богослужение е искал прошка, но не са го чули. Утре Синода ще решава, а Бог – когато реши, тогава ще решава. Като това се отнася и за нас. За мен, за теб. Да се надяваме да бъде милостив към нас и към тия, които ни вкарват в изкушения– медиите които ни разиграват като маймуни и вкарват в излишни грехове.

 15. Стоян_ каза:

  „Аз не казвам, че църковните отци и дядовци са грешни- естествено, че са!, както съм грешен и аз. Искам да кажа, че те са НЕДОСТОЙНИ!!! Има огромна разлика!“

  Естествено – да отбележа – не всички дядовци са такива 😉

 16. Стоян_ каза:

  „Епископ Теодосий на богослужение е искал прошка, но не са го чули.“

  Това ми напомня по някакъв начин тезата на македонистите в БЮРМ: “ Цар Сауил е бил македонец, ма не е бил свестен, не е знаел дека е таков“ :)))

  „епископите искат прошка с поклон и ръце на гърдите“ – наистина щеше да е прекрасно всичката тази церемониалност да е съпроводена поне и с покаяние в сърцето! 😉 дано е така!

  Ако искаше да се покае публично щеше да викне медиите-всяка медия е жадна за сензации, щеше ясно и просто да поиска прошка от всички… То същината като че ли не е в искането на прошка, а в искреното покаяние. Но нахалникът настоява на простотията си…. Нека не виним медиите прекомерно- ние сме виновни, че им даваме „хляб за размисъл“….считам темата за изчерпана.

 17. Андрей Романов каза:

  Това, че искат прошка като част от ритуала, не означава нищо. Това и всеки фарисей може да го направи.

 18. буреносец каза:

  Преди години, когато в Троянския манастир имаше още живот, всяка вечер службата завършваше с ритуално опрощаване. Хора, които не можеха да се гледат денем, се кланяха един на друг и искаха прошка. Игуменът Геласий обичаше да цитира една типично калугерска поговорка: „Прости-простено манастир разваля!“

 19. Стоян_ каза:

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3462471

  Има развитие… след две години… ДВЕ ГОДИНИ бяха нужни на старчетата да решат, че този човек не е за поста, който заема…. И даже първо трябваше държавата да го осъди – и така, някак си им дойде куража на тия от Св. Синод. И даже пак си оставал епископ…. Вместо да стане обикновен монах – примерно, да не говорим, че ако не се кае за думите си, трябва дабъде отлъчен… непокайвайки се за думите си, а те са обида към инвалиди, той сам се е отлъчил. Защото според мен Църквата никой не може да отлъчи, ако сам човек вече не се е отлъчил! Както и Бог никога не ни изоставя, а ние се отдалечаваме от него, грешейки!

  Ако това не е пример за ориенталщина и османско мислене…яваш-яваш…. 🙂 Хора-нека разберем, нека останем православни, но нека бъдем в крак с времето…. или по скоро-нека бъдем истински православни – защото ако бяхме истински православни-това нямаше да се случва!

 20. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“Стоян_“]И не говореше ли и Исус със страст и сила“
  Православните пишем ИИСУС, а не ИСУС.
  Православните не сме чак така разгорещени в хулата си срещу Църквата, дори и да имаме по-буйна кръв.
  Човешко е да се греши,
  БОЖЕСТВЕНО Е ДА СЕ ПРОЩАВА!
  Това чух вчера от едни православни християни.
  И заставам зад него.

 21. Стоян_ каза:

  Дали се пише Иисус или Исус, надали има огромно значение!? Още повече, че това не е изконното звучене на Христовото земно име – Йешуа на арамейски….. Така че тази забележка много ми намирисва на някакъв своеобразен „православен зилотизъм“, в който има много малко православно. 🙂

  Прекрасно осъзнавам, че може би в момента виждам тресчицата в братовото око, а гредата в моето игнорирам- защото наистина съм окаян грешник… Но тук става въпрос за отявлени престъпления, извършвани от хора, заемащи общественозначими религиозни постове.
  Христос ни завеща да се борим за Истината и да не се примиряваме със злото – затова не можем да подминаваме подобни казуси, повдигайки рамене и казвайки „всички сме грешни, какво да се прави…“

  Да! Божествено е да се прощава-аз не мразя въпросния бивш игумен…Но горко на непокаялия се, комуто е простено… той остава с греховете си.

 22. Стоян_ каза:

  Искам да кажа нещо и за „буйната кръв“ 🙂
  Ние, православните християни, би следвало да имаме по-ясна и категорична позиция не само по духовни, но и по чисто общественозначими теми. Нека изоставим селско-първобитното, възрожденско, ориенталско и маргинализирано „православие“ в името на истинското, вселенско и висококултурно Православие – а именно такова ни е завещано от отците на църквата! А за тази цел нека бъдем мааааалко по-критични към нас самите, а не да вирваме нос и да приемаме a priori, че щом сме православни, значи сме и прави. 🙂 Всяка традиция, която загуби своята способността за авторефлексия, престава да бъде жива и творческа.