Църковното календарче обърка миряните



В издаденото от Светия Синод църковно календарче за 2010 г. е отбелязано, че на Никулден (6 декември) риба се се разрешава единствено, ако празникът е храмов – тоест, само на места, където има храм, посветен на св. Николай Чудотворец. Този гъвкав подход към присъствието на традиционния шаран на българската трапеза на Никулден предизвика основателни въпроси и коментари в медиите.

Към днешна дата разрешение за консумация на риба са получили:

1. Жителите на Бургас. Лично Сливенският митрополит Йоаникий, който е и съставител на църковния календар на БПЦ, разреши на бургазлии рибата, като се позова на небесното покровителство на св. Николай над морския град: "Напишето го с големи букви: Бургас да яде риба на Никулден. Тъй като Никулден е празник на Бургас, всички бургазлии имат право да ядат риба", заяви владиката пред вестник "24 часа". Според това тълкование обаче за останалата част на Сливенска епархия рибното запрещение остава в пълна сила.

2. Пловдивчани също могат спокойно да си купят шаран. “В Пловдивска епархия разрешавам да се консумира риба на празника”, заяви пред вестник "Труд" Пловдивският митрополит Николай, който чества имен ден на празника. Владиката не е обяснил дали разрешението му е продиктувано от желание да направи пловдивчани съпричастни на именния си ден или от принципно неприемане на ограничението.

Ловчанският митрополит Гавриил и викарийният епископ на Софийска епархия Йоан също са се изказали в полза на свободната консумация на риба на Никулден пред в-к "Труд". Единствено общосинодално решение на въпроса обаче може да отмени наложеното от самия Синод ограничение.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...