Програма на Седмицата на православната книга ‘2016Деветнадесетото поред издание на Седмицата на православна книга във Варна е посветено на 1100-годишнината от Успението на св. Климент Охридски. Организаторите са се насочили най-вече към представянето на български автори и издатели, публицисти, богослови. Ще бъдат представени над 15 издания, някои от тях са популярни, други не толкова, има публицистика и поезия.

Всеки ден от програмата ще има своя определена тема и това до голяма степен променя формата на Седмицата на православна книга. Идеята е върху зададената тема за деня да акцентираме със специални издания, автори и участници.

Една от вечерите ще бъде посветена на съвместно издание с нашите приятели от Черна гора и специално с издателска къща „Светигора”. Поканили сме гости-духовници от Молдова, които ще участват за първи път на нашия форум. Това са свещеници, българи по произход, и те ще разкажат за своя опит. Една от дискусиите ще бъде посветена на просветата в енорията.

Не можахме да подминем и темата за съборността в църквата, затова дискусията, в която ще участват богослови от нашите богословски факултети, е озаглавена „Вярвам в една свята, съборна и апостолска църква”.

Трябва да отбележим, че за първи път обръщаме сериозно внимание на християнската проза. Вечерта на празника Рождество Богородично ще бъде посветена на християнската литература. Нейният поглед оформя различни мнения за християнското общество. Поради това, той не може да бъде пропуснат. Ще бъдат представени романи, стихосбирки и сборници с есета. В дискусията за християнската литература ще участват авторите Деян Енев, Николай Фенерски, Калин Михайлов, Дария Захариева.

Програма

05.09 понеделник 
Градска художествена галерия

18.00 ч. Откриване 

1100 години от успението на св. Климент Охридски – слово на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан

Слово на проф. Валерий Алексеев и представяне новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”

19.00 ч. Представяне на книга
„Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди”
 от Анула Христова, редактор в Синодално издателство
06.09 вторник
Градска художествена галерия

Ден на Съединението на България
18.00 ч. Представяне на книги 

„Опознай себе си (текстове по себепознание)” – св. Нектарий (Егински)
представя доц. Костадин Нушев, Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски”

 „Посъветвай ме, отче!”, съвместно издание на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” и Издателска къща „Светигора”, Черногорска и Приморска Митрополия
представят – протойерей Радомир Никчевич, свещеноиконом Василий Шаган

„Духовно ориентираната психологична помощ и подкрепа” – д-р Паулина Тодорова, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски

19.00 ч. Дискусия: „Посъветвай ме, отче” 
Участват: ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. Митрополия (България), протойерей Радомир Никчевич (Черна Гора), протойерей Симеон Банков (Русия) и др.
07.09 сряда
Община Варна, зала Пленарна
18.00 ч. Представяне на книги
„Паламика”
 – проф. Георги Мандзаридис
„Св. Император Константин Велики” – проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”
представя доц. д-р Светослав Риболов

„Иисус Христос – аскет и Спасител” – доц. д-р Светослав Риболов, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”

„Византийското богословие на 14 век – Божествените енергии” – проф. д-р Иван Христов, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”

„Църквата и духът на времето” – прот. проф. д-р Зоран Кръстич
представя доц. д-р Свилен Тутеков, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

19.00 ч. Дискусия: „Вярвам е една, свята, съборна и апостолска църква” 
Участват: проф. д-р Иван Христов, доц. д-р Мариян Стоядинов, доц. д-р Светослав Риболов, доц. Свилен Тутеков, Дарин Алексиев и др.
08.09 четвъртък
Градска художествена галерия

Рождество Богородично

09.00 ч. Св. Божествена Литургия
Старинен храм „Успение Богородично”
18.00 ч. Представяне на книги
„Запечатаният ангел”
 – избрани християнски разкази на Николай Лесков,
„Двадесет и петият час” – Константин Вирджил Георгиу
представя Димитрина Чернева, издателство „Комунитас”

„Спомени за водата. Dm” – проф. Иван Станков, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

„Християнски разкази” – Деян Енев
представя доц. д-р Калин Михайлов

„Пролуката” – Николай Фенерски

„Нужен” – доц. д-р Калин Михайлов – Катедра по теория и история на литературата, Факултет по славянски филологии, СУ „Св. Климент Охридски”

19.00 ч. Дискусия: „Християнската художествена литература – мисия възможна”
Участват: проф. Иван Станков, проф. Сава Сивриев, доц. д-р Калин Михайлов, Николай Фенерски, Дария Захариева, Димитрина Чернева
09.09 петък
Градска художествена галерия
18.00 ч. Представяне на книги
„Йога – път към мрака”
 – Дарин Алексиев, преподавател в Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ и в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Антихрист” – Мартин Ралчевски
представя Дария Захариева, богослов и журналист

„Религиозната вяра – стадии на развитие и формиране” – д-р Росица Тодорова, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”

„Между вярата и разума” – доц. д-р Димитър Попмаринов, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

19.00 ч. Дискусия: „Просветата в енорията” 
Участват: протойерей Виталий Зелински, протойерей Владимир Паскалов, протойерей Феодор Каракалчев и др.
10.09 събота
Градска художествена галерия
18.00 ч. Представяне на книги
„Образът е медия – Православие и телевизия в България”
 – д-р Зорница Гюрова, Богословски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”

„Нюйоркски митрополит Андрей” – д-р Момчил Методиев, историк, СУ „Св. Климент Охридски”

19.00 ч. Представяне и прожекция на документалния филм „За смисъла на човешкия живот” (2016), сценарий – Бисер Божков, режисьор и оператор – Любомир Върбанов
11.09 неделя

09.00 ч. Св. Божествена Литургия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...