Сестрите на църква за първи път от 9 години


Източник: Новинар

Патриарх Максим отслужи благодарствен молебен за избавлението им

За първи път от девет години насам Валя, Валентина, Нася и Кристияна запалиха свещ в църква. Лично патриарх Максим отслужи вчера в катедралния храм "Свети Александър Невски" благодарствен молебен за избавлението на българските медици и тяхното завръщане от Либия. На службата дойде и д-р Ашраф, както и близките на медиците. На молебена не можаха да дойдат д-р Здравко Георгиев, който все още е в болница, и Снежана Димитрова, която е извън София.

Не съм влизала в православен храм от девет години и половина – преди да замина за Либия. Една година работих и осем години и половина бях в затвора, разказа Валя Червеняшка. Същото признаха и останалите, но споделиха, че никога не са преставали да се молят. Нася Ненова заяви, че през цялото време е била сигурна, че Господ е с тях, защото са невинни. Тя не пожела да коментира искането на Либия да се отмени помилването. Д-р Ашраф пък каза, че има научни доказателства за тяхната невинност и Либия трябва да уважава решението на българския президент и на цялата международна общност.

Френският президентски самолет ни донесе безценен дар. Родната ни църква непрестанно се молеше за освобождаването на медиците ни, споменаваше в молитвите си и пострадалите либийски деца и радостта не закъсня. Слава Богу, слава на Спасителя!", се посочи в прочетено по време на молебена изявление от името на Светия Синод.

Преди два месеца и половина – на 12 май, точно в храма "Свети Александър Невски" бяха изложени трите чудотворни икони на Богородица. На грандиозен молебен тогава хиляди българи се молеха за свободата на сестрите.

По-рано вчера посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че Арабската лига няма да предприеме общи действия срещу страната ни. Муамар Кадафи ще получи съчувствие, но общи действия няма да бъдат предприети, защото всички искания на Либия бяха изпълнени, каза тя. Според нея, ако дипломатическите отношения между България и Либия бъдат скъсани, от това ще загуби само джамахирията, тъй като ще пострада най-малкото здравната система на страната.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...