Синодът нехае за Нобеловата премия на БПЦ, но почита агенти на ДС – тази събота във „Вяра и общество”Тази събота във „Вяра и общество”

В това издание на предаването ви предлагаме:

Мечти и реалности – ден след като Нобеловият комитет обяви кой ще бъде тазгодишният лауреат на премията за мир, коментираме какво се случи с номинацията на Българската патриаршия за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през ІІ световна война. За благодарността на спасените, за апатията на българското общество и за пропуснатите шансове Горан Благоев ще разговаря с двама български евреи – инициаторът на номинацията, израелският адвокат Моше Алони, и Марсел Израел от София, председател на сдружение „Благодарност”. Така финализираме темата, която стана кауза на предаването още от 13 февруари 2016 г., когато за първи път в българския ефир – чрез „Вяра и общество” – бе оповестена идеята за номинация на БПЦ.

Парфюмиран прочит на близкото минало – какво послание към вярващите и обществото остави висшият клир, който миналата неделя чества Старозагорския митрополит Панкратий по повод 50-та годишнина от избирането му на този пост. С богат архивен материал ще ви припомним важни моменти от неофициалната биография на архиерея, който три години след избирането му за Старозагорски митрополит е вербуван от ДС за агент с псевдонимите „Борис” и „Бойко”, изпълнявал е стриктно възложените му от тайните служби задачи, бил е един от основните стожери на атеистичния режим в Църквата, а през 1990 г. стана депутат във Великото народно събрание, после – през 1992 година беше един от инициаторите на Разкола. За честването на противоречивата личност на Панкратий Старозагорски очаквайте и коментара на историка доц. Момчил Методиев.

„Бог не иска човекът да бъде непросветен!” – докато държавата продължава да упорства срещу въвеждането на предмета „Религия” като редовна дисциплина в училище, отдадени на служението си свещеници намират начин да запълнят тази празнина. Вижте как отвори врати неделното училище за деца към църквата в Горни Лозен благодарение на усилията на тамошния свещеник Цанко Тотев и неговите енориаши.
Очакваме вашите мнения и въпроси предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.
Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1! Започваме точно в 17 ч.

 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...