Слави Бинев: Титла архонт може да се отнеме само с церемония там, където е даденаМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. metodiy каза:

  Изключително достойно поведение както на дядо Галактион, така и на архонт Бинев тази сутрин пред Бареков! Браво! Дори шегата с излъчването на Шампионската лига като причина да избере БТВ.
  Не разбирам подчертаваното вече от медиите твърдение на Бинев, че реакциите против него са само въпрос на лична завист. Сигурно има и такава. Всеки знае, че щом се издигнеш следва яко оплюване.
  Дали все пак не е проява на такт и дипломация от страна на българския архонт ?
  Нали професор Желев, който се отрече от дадената му от Вселенската патриаршия титла, все пак е архонт?
  Битката между българския архонт и „вселенския“ явно продължава. Да видим реакцията на „вълка“ в българското Вероизповедание Желев.
  Дядо Галактион е прав, че докато не се сложат на теглилката твърденията и на двете противоположни страни, по-мъдро е да не се вадят заключения.
  Да видим сега помията, която ще се излее. Ако и температурите паднат, голяма пързалка ще бъде!

 2. justice каза:

  МУТРАТА за да е АРХОНТ ,това означава дявола да влезе в църквата! А, бе ей, що не се научите, че МЪЧИТЕЛСТВОТО не се купува с пари или индулгенции, от типа архонство и прочие. Ако ще и вселенския да му даде я даде, все тая. МУТРАТА си е МУТРА и си остава навеки със ЩАНГАТА и морентие мирянски души. Навремето малко го е бил Георги Илиев, ама такива като него си отидоха, а такива тарикати сега АРХОНТИ. Митрополит Иларион за това си необмислено действие и продължаващото УПОРСТВО заслужава да бъде АНАТЕМОСАН! Бинев да се благодари на времето, че не влезе да търка наровете, той аристократ човека искал да става! Цървул и аристократ! Загубена работа!

 3. justice каза:

  Във връзка с допуснатата грешка, вместо митрополит Иларион, да се чете Галактион!

 4. p_stefanos каза:

  Едно време в пиесата „Теофано“ Радко Радков беше писал:
  „Такива са те, днешните аристократи:
  от село – право в царските палати.“
  Днес може да се парафразира:
  „Такива са те, днешните архонти:
  до вчера бяха мутри – днес са мастодонти.“
  Друг цитат: „Архонт е това, ако те ударят по едната страна, да обърнеш дебелия край“ – Бинев (срв. Мат. 5:39, Лука 6:29).

 5. plamen каза:

  ако въвеждането в архонство е „архондисване“, как ще наречем обратния ритуал? Дезархонтизация? Отархонтчване? Разархондисване? Reverse archonting? чудя се…

 6. mira каза:

  Абе ти Методи много си странен ,регистрирал си се съвсем на скоро след архонтските събития.Ти да не си Албена Йовкова.Или направо Любен Дилов-син?

 7. metodiy каза:

  Не познавам Албена Йовкова. Коя е тя ?
  Де да бях Любен Дилов-син! Възхищавам се на всички от Ку-Ку, защото те ще останат в историята, а не тези, които ги оплюват.
  Любен Дилов, доколкото си спомням, беше един от инициаторите на скандалното предаване за АЕЦ Козлодуй. Добре че бяха те, за да разтърсят нашите склерозирали от комунистическата пропаганда мозъци. После имаш „Джуджешка история“, „Хъшове“… Или ни караха да се смеем, или да вярваме… И, разбира се, те обираха цялата злост на „издъхващите“ комунисти.
  Защо сега да е различно ?
  Митът за „ненаказуемите мутри“ нарочно се поддържа, за да не смеем да сезираме изграждащите се институции. Какви са МУТРИТЕ ? Богати (мръсна дума), инициативни (анатема), без комплекси (не са от нашите) !
  И много, много опасни ! Само да не би някой да посмее да им се противопостави! Единствено мъртвата мутра е добра мутра (бог да прости Жоро Илиев)! Но който му се е противопоставил открито е мутра !
  Страшен е не митът за мутрите. Чрез него се убиват усилията на всички хора, които желаят промени към добро в България : действащи институции и т.н.
  И най-важното : убиват нашата вяра ! Вярата в събствените ни сили. Тази вяра, която запази идентичността ни през вековете, отново е поругана.
  Хайде, сега ме наречете с каквито думи искате, сравнявайте ме с тези, които по някаква ваша причина считате за ваши врагове. Може би съм мутра, може да съм дядо Иларион или Галактион (все там, и на Неофит да му го…)
  Радвам се, че има такъв форум.

 8. TPOTOAP каза:

  Това е коренът на целия скандал. обсъжданото „архонтство“ е характерен случай на симония, макар и да не става въпрос за ръкоположение. Симонията е основен проблем на БПЦ днес. За съжаление тя е масово явление, но изключително трудно доказуемо, защото, ако има такъв случай на ръкоположение, на наказание (и то най-тежкото според каноните) подлежат и този, който е приел парите, и този, който ги е дал.
  Смешно е да се говори за някакви заслуги на Слави Бинев към Църквата. Всички знаят какво представлява възпитаника на Националната спортна академия и вицепрезидент на федерацията по таекуондо, съдържател на фолкклуб БИАД – не по-малко известна от Г. Илиев бивша мутра.
  Галактион Старозагорски пък е пословичен пияница, залавян нееднократно от КАТ заедно с негови приятели по чашка не просто в пияно състояние, а направен на мотика. Не по-малко известен е и като развратник, но това е друга тема.
  Думата ми беше за симонията. Крайно време е да обърнем специално внимание на този проблем, за да не се окаже, че целият ни клир е свързан не от благодатта на Св. Дух, а финансово.

 9. dbachev каза:

  Това, че митрополит Галактион проявява ексцентричност и непослушание, се виждаше още в София, когато беше предстоятел на „Св. Александър Невски“. Същият беше игумен на Рилската св. Обител в периода 1982-86 г. Какви ги вършеше там… И камъните и дърветата са свидетели, да не говорим за все още живите хора-свидетели. Казано беше, че в каталога на достоизбираемите епископи – кандидати за митрополит, не трябва да се слагат хора, били в разкола. Но не би… Св. Синод направи епископ Галактион митрополит и сега тепърва този човек ще му се качва на главата. Той правеше и прави далеч по-дребни нарушения и нищо не следваше от това. Време е цялата Старозагорска епархия в писмен вид да помоли Св. Синод да отзове Галактион и да си избере нов митрополит.

 10. dbachev каза:

  В допълнение на гореказаното, мисля, че Старозагорска епхархия трябва незабавно да поиска от Св. Синод да си прибере Галакктион и да насрочи нови избори за митрополит. Този човек може да пожелае да мине с цялата епархия на подчинение на някоя друга Църква – Цариградската патриаршия, Атинската архиепископия, защо не Американската архиепископия? И тогава ще стане още по-голям разкол от предишния, защото хората, които бяха изгонени от храмовете през юли 2004 година, ще отидат в Стара Загора. А техния водач – Инокентий, голям приятел на Галактион, е негов чест гост в Стара Загора.

 11. safa1 каза:

  Mislia 4e ne samo Starozagorska eparhia triabva da poiska anatema za m-t Galaktion.Ta nima Binev samo na tiah 6e e voda4?Nie moje vsi4ko da si pi6em i kazvame,no Sv.Sinod ne vzeme li kardinalni re6enia sre6u takiva i podobni na tova svoevolia,mnogo skoro niakoi i hramovete na koncesia 6e zapo4nat da otdavat!Za privatizacia na manastirite ne govoria za6oto tia ve4e zapo4na.

 12. poptolev каза:

  Искам да разбера:
  1. По силата на кой документ на БПЦ имам предвид, устав, типих и т.н.) на господин Слави Бинев е присъдено званието архонт ?
  2. По силата на кой документ на БПЦ отнемането на титлата трябва да стене пак в Рим?
  3. Седалището на БПЦ в София ли е или в Рим ? В София или в Рим, БПЦ взима и изпълнява своите решения ?
  4. Митрополитите на БПЦ феодали и еднолични , несменяеми властници ли са или се подчиняват все пак на някакъв ред и дисциплина ?
  5. С днешното си поведение митрополитите на БПЦ ще привлекат миряните в църквата или ще ги отблъснат ?