След седмица излиза златна монета с образа на св. Йоан КръстителБългарската народна банка пуска в обръщение от 11 декември златна възпоменателна монета "Св. Йоан Кръстител" от серията. Номиналната стойност на монетата е 20 лева. Автор на художествения проект е Рада Димитрова, спечелила анонимен конкурс на БНБ за изработване на графичен и пластичен проект на златна възпоменателна монета, свързана с българската църковна иконография.

На 28 юли 2005 г. Управителният съвет на Българската народна банка приема “Програма за отсичане на възпоменателни монети през 2006 г." В точка 4 на програмата се казва:

„През 2006 г. ще продължи практиката за емитиране на малки златни монети, популярни в последните години не само сред колекционерите, но и сред все повече клиенти на БНБ, като подходящи за подарък. Емитирането на този тип монети, ще се продължи с нова серия монети с тематика “Българска иконография”, като бъдат изобразени светци, свързани с традиционни български именни дни. Първата монета ще бъде “Св. Йоан Кръстител”, която ще бъде пусната в обращение преди коледните празници догодина.”

Изсичането на тази серия се посреща с най-голямо одобрение от българите, показва електронно проучване на БНБ. Идеята за златния св. Георги подкрепят 94% от анкетираните над 4430 души.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...