Слизането на Благодатния огън – директно, в специалното издание на „Вяра и общество”

За поредна година БНТ ще излъчи пряко от църквата на Божи гроб в Йерусалим слизането на Благодатния огън.

Директният ефир ще може да проследите в извънредното издание на “Вяра и общество”, което ще започне на Велика събота в 13.30 ч. и ще продължи до 15 ч.

В този брой ви предлагаме различни материали и теми, съвързани с най-великото събитие в християнството, с ежегодното чудо и с най-големия празник!

– В началото ще ви разкажем защо преди да се яви възкръснал сред живите, Иисус Христос слиза в ада и как това се превръща в основен иконографски сюжет на празника!

– В друг материал ще може да видите връзката между евангелските текстове и ритуалите, свързани с подготовката на параклиса на Божи гроб преди слизането на Благодатния огън: ще научите например какво символизира восъчният печат, който поставят върху вратите на параклиса, и защо церемонията на Велика събота е немислима без присъствието на православни палестински младежи.

– С доц. д-р Екатерина Дамянова, специалист по библейска археология, и писателя Александър Урумов Горан Благоев ще разговаря за историческите свидетелства за Възкресението на Ииус Христос и за скритите отговори на Евангелията.

– След слизането на Благодатния огън част от предаването ще посветим на темата за различното празнуване на Възкресение Христово от Източната и Западната църква. Специален материал ще ви запознае как се е насложило разминаването в изчисляването на Великден, а с проф. Георги Каприев ще потърсим още отговор на въпроса има ли начин християните от различни деноминации винаги да празнуват заедно Великден и дали диалогът между Православната и Католическата църква може да допринесе за това.

– Специалното, предпразнично издание на предаването ще финализираме със свещеник Стефан Пашов, който ще ни разкаже за истинския смисъл на Празника на празниците.
Вашите въпроси към гостите ни – по всички теми в предаването – очакваме предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир, ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551, но ви умоляваме въпросите ви да бъдат кратки и ясно формулирани.

Гледайте ни, очакваме ви тази събота – от 13.30 до 15 часа! Бъдете с нас, за да се опитаме истински да се подготвим за Празника на празниците!
Екипът на „Вяра и общество”

Коментари

коментара

Близки теми: