Старозагорският митрополит Киприан се включва в честванията за годишнината от битката за Стара Загора



На 31 юли жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможност да видят уникалната светлинна инсталация „Молитва за Стара Загора“ , посветена на 140-годишната от битката за града (1877-1878 г.).

След светлинният спектакъл, всички присъстващи, начело със Старозагорския митрополит Киприан, ще отправят молитва за упокой на душите на загиналите близо 14 0000 старозагорци по време на опожаряването на града.

Преди 140 години 3500 смели български мъже за пръв път влизат в сблъсък за свободата на България срещу десетократно превъзхождащата ги по численост армия на Сюлейман паша. Това е бойното кръщение на Българското опълчение.

В тази битка се прочува Самарското знаме, неведнъж пленено от врага, но спасено саможертвено от нашите воини. Опълченецът Мито Анков дори свидетелства: “Тази касапница стана все за Самарското знаме…”.

Няколко месеца по-рано в Плоещ делегация от град Самара връчва знамето на Българското опълчение на специална церемония, в която то е заковано на дръжката със златни пирони. Последният пирон е закован от стария поборник войводата дядо Цеко Петков, който сваля калпак и с вдигнат към небето поглед възкликва:
“Да даде Господ това свято знаме да премине от край до край през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие.”

От едната страна на знамето монахините от Самарския манастир в Русия са избродирали Иверската икона на Света Богородица с Богомладенеца. Това неслучайно е така. Оригиналната икона се намира в светогорския манастир „Иверон“. Свещеното предание разказва, че тя по чуден начин е дошла по вода на това място. Монасите я посрещнали на брега и три дни и три нощи извършвали молебен пред нея. После я внесли в съборната църква и я поставили в олтара. Иконата обаче неколкократно и незнайно как се озовавала на стената над манастирската порта, а монасите всеки път я връщали в храма. Накрая Св. Богородица се явила на един от тях и му казала: “Кажи на братята да не ме изкушават повече. Не желая да бъда пазена от вас, а искам да бъда ваша Пазителка не само в сегашния живот, но и в бъдещия.“

Ето защо монасите построили при портите на манастира малък храм и поставили в него чудотворната икона. Оттогава и досега тя стои на това място, избрано от самата Божия майка, поради което и се нарича икона на Пресвета Богородица “Портаитиса“ (от гр. “Вратарница“). Според пророчеството на св. Нил Мироточиви в последните дни преди Второто Христово пришествие иконата знаменателно ще напусне манастира и цял Атон ще потъне. Оттук идва и препратката: българските опълченци вярвали, че докато знамето с Иверската икона на Света Богородица се извисява в техните ръце, Божията майка ще е Пазителка на българския народ по пътя му към свободата…

Началото на уникалната светлинна инсталация “Молитва за Стара Загора“ е в 22 ч. в мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора“ в квартал “Самара”. Официалната церемония започва час по-рано – в 21 ч. Това ще е и кулминацията на богатата културна програма, инициирана от Община Стара Загора за годишнината. Съорганизатори на светлинното шоу са Urban Art Foundation и Kvant.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...