Гръцкият митрополит Прокопий се е удавил край остров Тасос



Гръцкият митрополит на Филипи, Неаполис и Тасос Прокопий се е удавил във водите край остров Тасос, съобщават гръцки медии.  Тялото на 77-годишния митрополит е намерено край брега в района на Калирахи от дякон, с когото архиереят е имал уговорка за обяд. Предполага се, че духовникът е получил сърдечен удар, докато е плувал, но тепърва се очакват резултатите от аутопсията.

Митрополит Прокопий (Цакумакас) e роден на 19 август 1939 г. на остров Хиос. През 1958 година завършва семинарията в Коринт, а през 1963 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет. Ръкоположен е за йеродякон през 1960 г., и за йеромонах през 1965 г. Служи в продължение на дванадесет години като проповедник в Коринтската митрополия и три години като преподавател в семинарията в Коринт.

През 1974 година е хиротонисан за епископ и същата година е избран за митрополит на епархията на Филипи, Неаполис и Тасос, интронизиран е на 15 юни в църквата „Свети апостол Павел“ в Кавала.

Опелото на митрополит Прокопий ще бъде в понеделник в катедралния храм на Кавала.

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...