Столичани се поклониха пред частица от мощите на св. Лука (Войно-Ясенецки)IMG_8501JPGТози следобед Негово Светейшество патриарх Неофит посрещна в малкия храм „Св. Марина“ в двора на митрополията частица от мощите на св. Лука Симферополски.

Множество миряни, семинаристи и монаси също се поклониха пред частицата от светите мощи на „хирурга в расо“. От „Св. Марина“ към катедралата „Св. Неделя“ потегли литийно шествие, начело с реликвата. В митрополитския храм бе отслужен молебен от Богородския епископ Антоний, който донесе светинята в България, и от Браницкия епископ Григорий в съслужение със столични духовници.

Утре от 9 ч. в църквата „Св. Неделя“ ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия, оглавена от Браницкия епископ Григорий, с молитвеното участие на патриарх Неофит.

В 10.30 ч. Светейшият патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство, ще отслужи молебен пред частицата от мощите на св. Лука Симферополски.

Светинята ще бъде изложена за поклонение в София до 16.30 ч. на 22 октомври.

Повече за удивителния живот на св. Лука (Войно-Ясенецки) може да откриете в статията „Архиепископ и хирург„.

 

IMG_8602JPG

IMG_8687JPG

IMG_8644JPG

IMG_8705JPG

IMG_8980JPG

IMG_9010JPG

Снимки: Весела Игнатова, mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...