Стотици столичани се поклониха пред честната глава на св. Климент Охридскиsveti_kliment8Тази вечер патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се изпълни със стотици вярващи, които дойдоха да се поклонят пред честната глава на свети Климент Охридски и търпеливо чакаха реда си на дългата опашка. Всеки поклонник получи иконка и памуче, докоснало се до благодатните мощи на светеца. Бе отслужена и празнична вечерня в чест на свети Климент.

Светинята бе донесена в България от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон по случай 1100-годишнината от успението на свети Климент. Честната глава на светеца се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча“.

Утре от 9.30 ч. в „Св. Александър Невски“ ще започне съборната света Литургия, която ще бъде оглавена от патриарх Неофит.

На 27 ноември вярващите от Пловдив също ще могат да се поклонят пред светинята. От 9 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“ ще започне съборната св. Литургия, която ще бъде оглавена от гръцкия митрополит Пантелеймон в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити, с молитвеното участие на патриарх Неофит.

sveti_kliment9

sveti_kliment7

sveti_kliment1

sveti_kliment4

sveti_kliment5

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...