Съдът прекрати делото за собствеността на „Св. Александър Невски“Hram Sv. Al. NevskiВърховният административен съд (ВАС) прекрати делото във връзка с жалбата за собствеността на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, съобщава „Дневник“. Съдът е счел, че дружеството „Будител“, представено чрез жалбоподателите Страхил Керелов и Веселин Василев, няма правен интерес.

Министерският съвет регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват, поради което те нямат основание да оспорват решението му по съдебен ред, са преценили магистратите. Според съда с решението за прехвърлянето на собствеността на катедралния храм от държавата на Българската православна църква не се засягат права и интереси на жалбоподателите и не се създават задължения за тях.

В определението на съда се посочва, че Законът за държавната собственост урежда процедурата, с която дадена държавна собственост се преобразува от публична в частна и обратното. Това е в компетентността именно на Министерския съвет, като форма на управление на държавните имоти, посочва ВАС.

На 3 декември ВАС даде ход на делото по жалба на културно-историческото дружество „Будител“ срещу решението на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква. Обявяването на храма за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014 г. Преди дни, по предложение на Светия синод, президентът удостои Георги Близнашки с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“, именно за заслугите му за прехвърлянето на собствеността на храма.

Определението на 3-членния състав на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

 

Източник: Dnevnik.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...