Тържествена света Литургия за храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“С особена тържественост бе отбелязан храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в деня, в който се чества паметта на светия благоверен княз Александър Невски.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници, протодяконите Александър Нешев и Деян Коруноски и дякони.

По време на причастния канон проповед за живота на светия Александър Невски произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов. Мнозина православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Богослужбата завърши с многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод на БПЦ-БП и всички празнуващи днес православни християни. В края на светата Литургия митрополит Григорий благослови православните християни и ги поздрави с празника на патриаршеската ни катедрала.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Снимки: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...