Уникален документ за Българската екзархия



В този брой на предаването „Вяра и общество” на 22 февруари ви предлагаме:  

  • Смъртта не е край, а преход – разговор по вечните теми в деня на първата за годината Задушница с Тивериополския епископ Тихон. Къде са душите на нашите покойници? Защо за Бог живите и мъртвите са едно? Какви са основанията за съществуването на този ден в християнската традиция?
  • Спомен за един светец, когото всички познавахме и обичахме, но не разбирахме. Памет за безсребърника дядо Добри, две години след неговата кончина.
  • Краят на една несправедливост – в деня, когато се навършват 75 години от вдигането на схизмата, която е тегнела над Българската църква от 1872 до 1945 г. Горан Благоев ще разговаря за предисторията и историята на това събити заедно с известния специалист по темата проф. дин Лизбет Любенова. Научете на каква цена е постигнато връщането на Българската църква в православното семейство, имало ли е политически игри и кои поместни „братски” църкви са участвали в този процес? Разговорът е придружен от специален видоематерил, в който ще ви покажем томоса на патриарх Вениамин за вдигането на схизмата от 22.02.1945 г., както и металната конкума за свето миро, която той дарява на БПЦ в знак на нейната автокефалност.    

Този брой на предаването се излъчва на живо, така че вашите въпроси към нашите събеседници по двете теми може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия ви въпрос, желателно е да го зададете, преди да е приключил разговорът по темата.  

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 22 февруари от 14.00 ч.!

 Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...