Хане Северинсен: Реституирани ли са имотите, спазват ли се религиозните свободи в България?


Хане СеверинсенИзточник: БНР

На 2 юни в Народното събрание се състоя среща между Хане Северинсен, първи заместник-председател на Комисията по мониторинг към ПАСЕ, и представители на основните вероизповедания у нас. На срещата присъстваха митрополити от Българската православна църква, представители на Евангелския алианс в България, на католическата църква, на мюсюлманското изповедание и на Централния израелтянски духовен съвет. Хане Северинсен попита религиозните лидери дали са реституирани имотите на вероизповеданията, как се осъществява регистрацията на ръководните им органи и дали се спазват религиозните свободи у нас.

Голяма част от имотите на БПЦ не са върнати, в съда се водят дългогодишни дела за храмове и манастири, каза Великотърновският митрополит Григорий. Според Ловчанския митрополит Гавриил на много места в страната ценни църковни имоти се обсебват от "хора, ползващи схемата на корупцията".

Пастор Христо Куличев от Евангелския алианс каза, че много техни имоти не са върнати в Пловдив и София.

Председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Емил Кало каза, че очаква до септември процесът на реституция на еврейските имоти да завърши.

Около 60 на сто от имотите на католическата църква в България са върнати, каза епископ Христо Пройков. Той припомни, че по време на комунизма на католическата църква е била забранена просветната и социалната дейност. „Затова сега имаме нужда от свещеници от чужбина – монаси и монахини, които да дойдат в България. Искаме дипломите на нашите свещеници от училища и университети да бъдат признати от държавата, за да могат да преподават в училище”, допълни Пройков.

По-голяма част от имотите на мюсюлманското изповедание не са върнати заради унищожени нормативни актове, каза заместник-главният мюфтия Шенол Али. Имаме джамии, за които нямаме нормативни актове и те са вписани като публична държавна собственост. За тях никой не се грижи и са в окаяно състояние. За нашето изповедание голям проблем е и регистрацията в съда, която се изисква след всяка национална конференция, отбеляза Али. Той посочи, че изповеданието иска да се регистрира само един път в съда, а след всяка конференция само да се вписват имената на новото ръководство.

Държавата да увеличи субсидията на вероизповеданията у нас и даде възможност тя да се използва не само за ремонти на храмове и джамии, но и за образование и текущи разходи, заяви още заместник-главният мюфтия Шенол Али на срещата. Сега годишната субсидия за мюсюлманското изповедание е около 180 000 лева и е предназначена само за ремонти на джамии, посочи той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...