Приключи официалното посещение на архиепископ Христодулос в ССЦ



Източник: oikoumene.org

Атинският архиепископ Христодулос бе на посещение в Световния съвет на църквите от 28 май до 1 юни. Това е първата официална визита на предстоятел на Гръцката православна църква в ССЦ след основаването му. Архиепископът осъществи няколко срещи, между които с генералния секретар на ССЦ пастор Самуел Кобия, върховния комисар на Обединените нации за бежанците Антонио Гутереш, членове на Швейцарския федерален съвет и други швейцарски държавни и религиозни институции.

В декларация, произнесена при пристигането си в Женева, атинският архиепископ е заявил, че ІХ-ата Асамблея на ССЦ, проведена в началото на тази година в Порто Алегре, Бразилия, е открила нови перспективи както за икуменическото движение и неговата мисия в света, така и за участието на православните в Съвета, чиито искания за промени най-сетне са били удовлетворени. Той е призовал също така управляващите инстанции на ССЦ да покажат „кохеренция” и „чувство за отговорност” при планирането на бъдещите дейности и програми на Съвета.

Архиепископ Христодулос е участвал и в срещи с преподаватели и студенти в Икуменическия институт в Босе. Той е обявил създаването на нова стипендия за гръцки студенти в рамките на института. Стипендията ще носи името „Никос Нисиотис” в памет на известния гръцки богослов и атлет-олимпиец, управлявал Икуменическия институт от 1966 до 1974 година. В речта си пред студентите и преподавателите архиепископът е изтъкнал, че Гръцката църква приканва младите към ново вселенско съзнание, за да могат да се изправят пред големите предизвикателства на нашето време. „Това, от което Църквата се бои, е не промяната, а застоят”, – е заявил Христодулос.

На 30 май архиепископът е посетил и Женевския университет, където е изнесъл лекция пред академическата общност на тема: „Ролята на Църквата в съвременното гръцко общество – примерът на биоетиката”. В нея архиепископът е разказал за позицията на Гръцката църква по проблемите на етиката в научните постижения, свързани с човешкото здраве и възпроизводството на живота, и за създаването на специална Консултативна комисия към ГПЦ по проблемите на биоетиката през 1998 година. Негово блаженство е описал характера на работата на Комисията, в която членуват известни учени, и областите, в които тя е помогнала на Църквата да изгради официална позиция – трансплантацията, изкуственото оплождане и евтаназията. Работата продължава и в други направления, като например невроетиката. Целият текст на лекцията е достъпен в интернет на френски и гръцки език.

В рамките на организираната след това публична дискусия по проблемите на биоетиката е взел участие и митрополит Николаос на Месогея и Лавреотики, председател на Гръцкия център по биомедицинска етика.

На 31 май архиепископ Христодулос е дал пресконференция в Икуменическия център.

Някои снимки от посещението на гръцкия предстоятел в ССЦ могат да бъдат разгледани оттук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...