Русия почете паметта на жертвите на ГУЛАГ


30 октомври в Русия се чества като Ден на жертвите на политическите репресии. Вчера в страната беше почетена паметта на милионите жертви на комунистическия режим. Хиляди хора се събраха на местата, където през 30-те години на миналия век са били погребвани жертвите на масовите разстрели. Там бяха отслужени панихиди за невинно загиналите.

Пред "Соловецкия камък" (скален къс от известния Соловецки манастир, използван като концлагер по времето на Сталин и станал символ на ГУЛАГ) на Лубянския площад в Москва се състоя традиционната траурна церемония и митинг.

Бяха публикувани списъци с имена на почти милион и половина жертви на политическия терор в СССР. Смята се, обаче, че това са не повече от 12 процента от общия брой на всички загубили живота си през онези години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...