Хвърлят кръста от панаирния мост в ПловдивDarik news

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще хвърли тази година кръста на Богоявление от Панаирния мост, съобщиха от Пловдивската митрополия. Церемонията ще започне в 11 часа.

Тя по традиция се извършва на 6 януари, когато Българската православна църква отбелязва един от 12-те Господски и Богородични празници – Богоявление, известен и като Йордановден. Преди това владиката ще отслужи божествена света Литургия в катедралния храм “Света Богородица“, която ще започне в 8 часа. На литургията ще присъства и кметът Славчо Атанасов.
След службата митрополитът ще освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон, като за първи път това ще стане в двора на църквата. В церемонията ще участват представителни взводове на шестте пловдивски поделения, сред които авиобазите в Граф Игнатиево и в Крумово, както и 68-ма бригада “Специални сили“. В освещаването ще участват и ветераните от войните и представители на Съюза на офицерите и сержантите от резерва в Пловдив.
В 10:45 ч. от храма “Света Богородица“ с хоругви и иконата на Богоявление ще тръгне литийно шествие, водено от митрополит Николай. В шествието ще участва Представителният духов оркестър на ВВС. То ще мине по булевард “Цар Борис III Обединител“. На Панаирния мост владиката ще отслужи Велик Богоявленски водосвет и ще освети водата, а след това ще хвърли кръста в Марица. Този, който извади кръста, ще получи архиерейска благословия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...