Храмове в Дупница останаха без ток, понеже били пожароопасни 
Служители на Районната служба за пожарна и аварийна безопасност – Дупница са направили тези дни проверка на 20 църкви и манастири в града и околностите. На четири храма – „Свети Георги” в Дупница, „Свети Димитър” в с. Усойка, „Свето Успение Богородично” в с. Джерман и „Свети Георги” в с. Самораново, е било прекъснато електрозахранването, след като се установило, че крият реална опасност от пожари.

Кабелите в споменатите църкви не били добре обезопасени, минавали покрай лесно запалими дървени орнаменти и можели да предизвикат възпламеняване. Всеки от четирите храма е на поне 200 години и притежава ценно църковно имущество. С настъпването на пасхалния период църквите се посещават от много хора и при евентуален пожар може да се стигне и до нещастен случай.

Архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски е заявил, че служителите на РСПАБ са прави и че възнамерява да организира отстраняването на описаните неизправности, така че в рамките на два дни подаването на електричество да бъде възстановено. Той оценява стойността на ремонта на около 1500 лева. Въпреки високата сума, архиерейското наместничество нямало да допусне на най-великия християнски празник църквите да останат затворени.

Проверка на храмовете за пожарна безопасност е била разпоредена на цялата територия на РДВР – Кюстендил. Тези дни инспектори ще посетят всички църкви в областта, са пояснили от Дирекцията на полицията в областния град.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...