Християните в Близкия изток няма да бъдат заличени



В поредното издание на „Вяра и общество“ Ви предлагаме: 

  • „В началото бе Словото” Първо национално четене на Библията в София – без прекъсване и на открито. 
  • Кой иска да превърне арабските държави в тотално религиозни? Специален гост на предаването ще бъде Севастийският митрополит Теодосий  (Ханна)  от православната Йерусалимска патриаршия. От него ще научите около какво се обединяват религиозните лидери, белег за какво са все по-често случващите се разговори между християни и мюсюлмани, има ли дехристиянизация в Близкия изток? Ще успее ли тя? А какво крепи духовно християните? 
  • „Стените на разделението не стигат небесата” –15 години след визитата на папа Йоан Павел Втори припомняме това събитие с най-вълнуващите кадри и послания от тогава.
  • Кръвта върху която градим вярата си – в месеца, който е особено наситен с почит към български мъченици за Христос Горан Благоев разговаря с гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев за мястото на тези исторически личности в нашата история, удостоени с венеца на мъченичеството. Двамата ще разговарят за това защо мъчениците са важни за вярата, кога християнството е най-живо и колко християни са избити за вярата си. Няма да бъде подминат и въпросът до колко съвременните българи познаваме и тачим мъчениците за вярата, до колко популярен е култът към новоканонизираните Новоселски и Баташки мъченици. Очаквайте специален материал и за един малко познат мъченик, чиято памет се чества на 27 май – св. Терапонтий Софийски (Знеполски или Трънски). 
  • Откъде и от кого Русия получи славянската писменост – фактите срещу геополитиката или какво казват за старобългарската азбука в руските земи двама именити руски учени и един рускоезичен митрополит. 

Гледайте ни, очакваме Ви и тази събота – както обикновено от 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...