Благодарствен молебен по случай една година от интронизацията на Патриарх Неофит



867С празнична св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна честването по повод една година от интронизацията на Българския патриарх Неофит. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон. След Литургията бе отслужен благодарствен молебен, оглавен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В края на молебена от името на членовете на Св. Синод поздравително слово по повод първата година на патриаршеското служение поднесе Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан:

„Като се вглеждаме в съдбовните моменти от Вашия живот, ние се убеждаваме в действието на Всеблагия Промисъл Божий, който Ви призова към първосветителско служение във важно време от битието на нашата Църква. Година назад Вие получихте знаците на патриаршеското достойнство и като стояхте на това място пред лицето на Бога и цялата църковна Пълнота, Вие казахте: „Главното служение на Църквата в света е да събира разделените и ръзпръснати хора и да ги съединява в органическо и живо единство в Христа; патриархът е пазител на вътрешното единство на Църквата и заедно със своите събратя епископи – блюстител на чистота и вярата…“ Сега виждаме с какво усърдие носите възложения на Вас патриаршески кръст, колко разнообразно е Вашето служение и колко са плодотворни Вашите трудове… Вие, Ваше Светейшество, винаги сте се стремял и се украсявате с тези добродетели, с плодовете на Светия Дух…“

871

870
Патриарх Неофит благодари на събратята си архиереи за добрите благопожелания и се обърна към духовенството и миряните:

„Стоейки днес под купола на този величествен храм, у мен оживяват онези чувства, които обзеха душата ми преди една година, когато пристъпих тук за моята патриаршеска интронизация. Със страх и трепет приех тогава възложения ми от Бога и Църквата Христова кръст на патриаршеското служение; с надежда, че Бог – верен на обещанията Си, ще ме укрепява и наставлява в моята немощ; с убеждението, че църковното изпълнение – духовенство и богомолен народ, ще ме подкрепят със своите молитви към Бога и с трудовете си – всеки според своето звание и сили.

В ден като този нам подобава да благодарим. Да благодарим на Бога, че не ни е оставил; да благодарим на Вас, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, за братската подкрепа и за отговорното Ви архипастирско служение; на църковните служители – за усърдието, с което изпълняват своите задължения; на всички вас, братя и сестри – за ревността, с която носите църковния си дълг. Защото нас заедно ни е призовал Бог на служение и заедно съставляваме тялото на Църквата Христова. Всички нас Бог призовава „имаш ли служба, пребъдвай в службата; учител ли си, – в учението; наставник ли си, – наставлявай; дарител ли си, – дарувай простосърдечно; предстоятел ли си, – предстоявай с усърдие“, понеже „в едно тяло имаме много членове, ала всички членове вършат не една и съща работа“. Нека молим Бога и в предстоящите години да чувстваме Неговото живо присъствие в дни на радости и на страдания, да чувстваме Неговата милост, да устройваме живота на Църквата в съответствие с Неговата воля. Всемилостивият Бог да склони любовта Си към нас, да ни поддържа с крепката Си десница и ни преведе през горнилото на изпитанията на днешния ден. Нашата леност и недостойнство да не стават пречка за това, да се свети Неговото име и да бъде Неговата воля, както на небето, така и на земята“.

865

След края на богослужението архиереите, свещенството, гостите и софийски семинаристи се отправиха към Синодалната палата. Там Негово Светейшество продължи да получава приветствия и цветя в приемния салон, където бе даден официален прием.

868

866

Източник:www.bg-patriarshia.bg; Текст и снимки: Весела Игнатова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...