Църквата като декорация на държаватаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Тези дни ми подариха една Библия, луксозно издание, поръчано от БПЦ за българските политици и издадена в 60000 тираж, като на корицата пише, че се разпространява безплатно. Интересното е, че тази Библия е издадена в Китай, за по-евтино. Та се чудя, при тази висока икономическа грамотност на БПЦ, защо нейният огромен ресурс, който е на второ място след ресурса на Държавата, отива в чужбина, а българите, които работят и отдават живота си за вярата тънат в нищета и понасят несправедливостите на мистичната ни конспирация и „прехода“. Дават се луди пари за материя на култа и за мистико-ритуални дейности, а в човека, който може да слави и да говори за Бога не се предвиждат никакви църковни средства. Очевидно, е че българските оторизирани православни виждат човека да бъде предназначен за вярата, а не вярата да бъде предназначена за човека, както е според човеколюбивото християнство.
  http://www.bg-history.info/5269/Osnovni-tulkuvaniia-na-hristiianstvoto-v-bulgarskata-kultura.html

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  [quote name=“chingis“] Дават се луди пари за материя на култа и за мистико-ритуални дейности, а в човека, който може да слави и да говори за Бога не се предвиждат никакви църковни средства.

  Монголец,
  Не ти и омръзна да повтаряш, че Българската църква не те оценява и не те хрантути въпреки невероятните ти достойнства? Ако напишеш отзив, в който не споменеш термина „мистична конспирация“, ще ти платя 100 лв. По десет такива отзива на месец – ето стабилна заплата.
  .
  Иконите и сетивата във Византия –
  http://archiman.livejournal.com/

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Дон Кихоте,
  Благодаря ти за симпатията към мен и за откровеността ти. Ако слезна на твоето ниво, трябва да те питам не ти ли омръзна да те хрантути българската Държава, създадена и разработена от принципите на българския национализъм, а ти да говориш против национализма и да провеждаш интернационална политика. Хрантутенето е да не правиш нищо и да събираш парсата, което в България е резултат от мистичната конспирация, която издържа хора по смисъла на мистичното посвещение, лоялността към вождовете на конспирацията и по принципите на запазване на модерността, въведена от революционерите-конспиратори след 1878 година в България. Съвсем не мисля, че някой ме е хрантутил, както това става с много роднини и приятели на хора от БПЦ, особено с фамозната Велислава Дърева. Ако си удържиш на обещанието, че ще ми плащаш по 100 лева за всеки мой постинг без да споменавам мистичната конспирация, ще ти бъда благодарен. Парите можеш да пращаш във фондация Покров, те знаят кой съм. Поздрави.

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Понеже Дон Кихот дразни без да бъде на нивото на академичната си претенция искам да го попитам вярна ли е констатацията на един напил се с алкохол свещеник преди време, че БПЦ се храни от дейността и живота на благочестиви миряни, които не са нейни кадри. Например Горан Благоев е възпитаник на държавния университет специалност етнография, Деян Енев е първо светски писател, с английска гимназия и българска филология, проф.Калин Янакиев е културолог, говори се че бил лансиран от проф.Аксиния Джурова, дъшеря на известния живковистки генерал с интерес към славянско-византийската култура, хората от религиозни фондации са със светско образование, получено безплатно от Държавата, отец Боян Саръев, който има мисионерска дейност в Родопите е бивш офицер от ДС, десетки художници-иконописци, архитекти, строителни организации и дарители от миряните. Очевидно попа трябва само да се моли, да върши служби и да требничарства и да го храним обилно за това, а дори не знаем Бог чува ли молитвите му.

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Гледах предаването с проф.Янакиев.Неговите изказвания потвърждават мнението, че българските християни страдат от един травматичен цивилизационен синдром – този на неблагодарността и непризнателността. Не може да те издържа българската Държава, създадена и разработена от принципите на българщината и ти да твърдиш, че БПЦ се опитва да излезе от „този калъп“. Ако БПЦ не е българска, тогава с нея да се занимават чуждите й приятели, а ние да привилегироваме и да издържаме наши си организации, защото в условията на разпространение на идеята за нацията националният капитал има правото да избере кой да поддържа. Освен това за политическия театър с религията е ясно, за това не се иска да си професор, но какво ще кажем за религиозния театър, който редица расоносци правят. Големият проблем на БПЦ и Държавата, това е че базовите образци на българската културология са редактирани, цензурирани и погрешно интерпретирани-това води до невъзможност за истинска вяра.
  http://www.slavicorthodox.hit.bg

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Християнска телевизия онлайн от Великобритания:
  http://www.premier.tv/