Църквата като декорация на държаватаПроф. Калин Янакиев във „Вяра и общество” тази събота

В този брой ви предлагам един разговор за Църквата и политиците. Провокацията за тази тема у мен възникна най-неочаквано от разгорелия се спор за въвеждането на религията като редовен предмет в училище.

Един от най-честите доводи на отрицателите, сред които политици, депутати, държавни мъже, е, че религията няма място в българското училище, защото държавата ни е светска. Тогава се запитах как така може хем държавата да е светска, хем президенти и министри да целуват евангелието, след като положат клетва в Парламента. В крайна сметка Църквата, макар и обявена от Конституцията за носител на традиционното за България изповедание, все пак е отделена от държавата. Някак си не се получава – политиците ни да се черкуват, да целуват ръка на патриарха… но да не чуват призива му за въвеждане на религията като редовен предмет в училище.

За ритуалността, с която политици и депутати свързват Църквата, превръщайки я единствено в орнамент и декорация на държавата, ще си говорим с известния български интелектуалец професор Калин Янакиев.

Тази събота (16 октомври) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.30 ч., с повторение – сутринта на 17 октомври от 2.45 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (17 октомври) от 10.00 ч., с повторение – от 6.15 ч. сутринта на 18 октомври.

Горан Благоев – автор и водещ на предаването

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...