Отворено писмо от членове на църковната общност на Руската църква в София



enoriataВ редакцията на Православие.БГ се получи отворено писмо от името на енориаши на Руската църква в София. Публикуваме пълния текст на писмото…

 

Отворено писмо от членове на църковната общност на Подворието на Московска Патриаршия в София

Скъпи братя и сестри,

В пореден опит да заявим, че конфликтът в Руската църква не е междуличностен, а принципен, както и в отговор на обвиненията в политически мотиви, които стоят зад действията ни, се обръщаме към всички със следното отворено писмо:

"Във връзка със зачестилите публикации в български и руски медии, в които се твърди, че конфликтът в Подворието на Московската Патриаршия в София е на политическа основа, бихме искали да изразим категоричното си несъгласие с тази формулировка на проблема в нашия храм. Смятаме, че изместването на фокуса от реалните причини, довели до конфликта, е преднамерено и опасно и може наистина да доведе до влошаване на отношенията между сестрите-църкви на България и Русия и между българската и руската държава. Наясно сме, че когато една история добие публичност, тя подлежи на всевъзможни тълкувания и затова се чувстваме длъжни да отговорим на обвиненията в политически пристрастия и действия. Фактът, че общността ни е съществувала в продължение на десетилетия без каквито и да е сътресения, е доказателство, че хора от различни етноси и народности и с различни политически убеждения могат да бъдат едно в Христа и така е било винаги в Руската църква в София.

Едновременно с това искаме да подчертаем, че не можем да носим отговорност за различните журналистически интерпретации на конфликта в Руската църква, както и за индивидуални изказвания по темата. Нашата позиция е изразявана многократно в писмата ни до българските и руските архиереи, както и в публичното пространство, и ние стоим зад нея и до днес, а именно – съхраняването на църковната ни общност в нейната цялост. Също така, вярваме, че българските светски институции не действат на базата на политически или конфесионални убеждения и не се задвижват от емоции, а предприемат действия само в случай на установени реални нарушения.

Надяваме се, че и занапред както светските, така и църковните институции в България няма да се поддадат на внушението, че зад нашите действия стоят политически мотиви."

Писмото е подкрепено от 95 човека, членове на църковната общност на Руската църква в София, като част от имената под писмото са на хора, които са изразили подкрепата си по електронната поща, поради невъзможност да присъстват лично в деня на подписването на отвореното писмо.

 

Отворено писмо на енориаши от подворието на Руската църква "Св. Николай" в София by Plamen Sivov

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...