Частица от Светия Кръст Господен ще посрещнат за поклонение във ВрацаНа 21 май Българската православна църква чества паметта на св. велики царе равноапостолни Константин и Елена.

Тази година във Враца празникът ще бъде отбелязан особено тържествено, защото се изпълват 120 години от построяването на храма в града, който носи името на светите царе Константин и Елена. (Църквата се намира на ул. „Петропавловска“, зад сградата на Регионалния исторически музей.) По повод кръглата годишнина и по молба на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, за поклонение в града ще бъде донесена частица от Светия и Животворящ Кръст Господен. Светинята пристига във Враца от Варненска епархия с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Именно по почин на  св. царица Елена е открит Кръстът Господен на хълма Голгота.

Частицата ще бъде посрещната във Враца от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и врачански духовници на 20 май (събота) в 17 ч. в храма „Св. св. Константин и Елена“ – църквата, позната на врачани като „Св. царей“, зад сградата на Регионалния исторически музей. Веднага след пристигането ѝ в храма ще започне отслужването на празнична вечерня. В богослужението ще вземе участие мъжкият хор за византийско пеене „Св. Наум Охридски” от София, с ръководител Андрей Касабов.

Светинята ще остане за поклонение в храма  „Св. св. Константин и Елена“ в тази събота – 20 май, докато има хора, които желаят да ѝ се поклонят, както и в неделя до понеделник сутринта.

В неделя – 21 май, когато се чества паметта на св. велики царе равноапостолни Константин и Елена, в храма във Враца, носещ тяхното име, от 9 часа ще започне Архиерейска Света литургия, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в съслужение с архиереи от Българската православна църква. След края на богослужението ще бъде раздадена храна за здраве и благословение на вярващите.

Св. Константин (274 г. – 337 г.) царувал в Рим и Византия – Цариград. По негово време, през 313 г., се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор против ереста на Арий в 325 година. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград. Майка му, св. царица Елена, живяла благочестиво и нейна е заслугата за откриването на Кръста Господен на хълма Голгота.

Врачанската света митрополия кани врачани и гостите на града да участват в този духовен празник и да се поклонят пред светинята, с чието пристигане сме се удостоили.

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...