12,3 % от учениците в България са хомо и бисексуалниХоландска програма възпитава учениците ни в търпимост към сексуалните отклонения

15 % от българските ученици на възраст от 15 до 19 години категорично не желаят да имат хомосексуални приятели. 87,7 процента от учениците са хетеросексуални, 10,5 – бисексуални, 1,8 – хомосексуални. Това сочи изследване, проведено през учебната 2007-2008 г. в 15 училища в София, Варна и Пловдив.

Той е част от проекта "Оглушителна тишина – случаят в моето училище", финансиран от програма на холандското министерство на външните работи.

29 % от тийнейджърите категорично отказват да седят с хомосексуален съученик. 5 % заявяват, че са готови да го тормозят, защото е гей, 35 % споделят , че биха го защитили, ако това няма да им създаде проблеми. Като цяло учениците са най-негативно настроени към травеститите и най-малко негативно към лесбийките, заяви Аксиния Генчева, изпълнителен директор на "Джемини".

Проектът е насочен към подобряване на училищната среда чрез "моделиране на антидискриминационно и антихомофобно отношение срещу малцинствата – етнически, по сексуална ориентация, и увреждания", заявяват организаторите. Обучени са учители, издадени са учебни материали и са дадени насоки, как да се прекрати практиката на дискриминация срещу такива ученици.

Официално резултатите от проекта ще бъдат съобщени в началото на септември, когато ще бъде връчена награда за най-малко дискриминационни училища, каза Генчева. Тя заяви въпреки, че МОН е разрешил съвместното провеждане на проекта между гей организацията "Джемини" и министерството, няма реален диалог. "Надяваме се поне да прочетат резултатите от нашият проект", каза Генчева.

Мониторинг на 8 учебника, по които учат гимназистите, показват, че в тях са засегнати много бегло проблемите на сексуалната ориентация, половата идентичност, както и правата на малцинствата. Ролята на майката, която е грижовна домакиня и не прави кариера, се налага още от първи клас в българското училище, протестира "Джемини".

Генчева цитира и изследване на Агенция "Скала", според което 15 % от българите одобряват узаконяването на еднополовите бракове в Европа, а 60 % смятат, че в България е трудно да бъдеш хомосексуален, 42 % – не желаят да имат хомосексуален приятел или колега. 46 ,7% трудно биха приели детето им да е с хомосексуална ориентация.

Изпълняващият длъжността посланик на Холандия Мартайн Елхерсма, който също присъстваше на представянето на проекта, поздрави "Джемини" за организирането на първия гей парад в събота в София, като в същото време изрази съжалението си от "тъжния факт, че той трябваше да бъде охраняван от полицията". | По материали от българския печат

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...