130 години от Освобождението на СофияNews bg

Благодарствен молебен по случай 130-годишнината от Освобождението на София от турско робство отслужиха знеполският епископ Йоан – викарий на българския патриарх и Велички епископ Сионий – ректор на духовната семинария „Йоан Рилски".

Молебенът беше в митрополитската катедрала  „Св. Неделя", от където тръгна литийно шествие до паметника „Цар Освободител".

„Изминали са 130 години от онова славно събитие и спомена за него се предава от род на род и от век на век.С благодарността на поколенията оживява подвига на воините", отбеляза в словото си знеполския епископ Йоан.

На този ден през 1878 година руските войски, предвождани от генерал Гурко влизат в София.

Литийното шествие се спря пред паметника на „Цар Освободител", където бяха поднесени цветя от председателя на парламента Георги Пирински, посланика на Руската федерация Анатоли Потапов, след което шествието се отправи към Паметника на незнайния воин. Там също бяха поднесени цветя и шествието продължи към градинката зад Централния военен клуб, където се състоя символична първа копка и освещаване на издигането на паметник на опълченците. На това място е поставен специално донесен камък от легендарния връх Шипка в знак на построяването в столицата на България на паметник на славните герои опълченци от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.).

На тържествената церемония присъстваха председателят на парламента Георги Пирински, руският посланик у нас Анатоли Потапов, финландския посланик, министъра на културата Стефан Данаилов, знеполсия епископ Йоан, представители на Столична община и инициативния комитет за построяването на паметника и други общественици, духовни лица и граждани.

Андрей Иванов – председателя на Столични общински съвет изрази надежда след 130 години на това място столичани да отбележат 260 годишнината от Освобождаването на София. Председателят на инициативния комитет Любомир Коларов изрази надежда опълченския паметник да бъде символ на единството на българския народ в преодоляването на трудностите.

Тържественото отбелязване на 130-годишнината продължи с възстановка на посрещането на ген. Гурко на улица Московска пред сградата на Столична община. Събитието беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция". Негови представители след театралната възстановка бяха приети от столичния кмет Бойко Борисов, на когото връчиха почетно сребърно отличие на дружество „Традиция" за ролята му в издигането на духовното развитие и родолюбивото възпитание и по повод 130-годишнината от освобождението.

В днешния студен ден бе направен паралел със суровата зима преди 130 години, когато са водени военните действия. Председателят на дружество „Традиция" полк. Станчо Джумалиев, който във възстановката играеше ген. Гурко допълни, че преди 130 години при влизането в София, жертвите от сраженията са били много по-малко, отколкото загиналите в прехода в тежката зима. През триметрови преспи са били прекарани артилерията и пехотата.

Столичният кмет Бойко Борисов коментира, че руските войски не биха могли да дойдат до София по националната пътна мрежа такава, каквато е в момента.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...