200 икони в детска изложба


Учениците от детската школа по иконопис „Захарий Зограф” в София откриват поредната си заключителна изложба. Тя ще се проведе в неделя (28.06.2009 г.) в енорийски център „Покров Богородичен” към храм „Покров Богородичен” (зад хотел „Родина”).

Школата е създадена преди десет години към Енорийски център „Покров Богородичен” и се ръководи от художничката-иконограф Младенка Ланджева.

На изложбата ще бъдат представени икони на младите зографи, рисувани по всички канони на православната иконопис. Учениците ще изложат и свои витражи, както и хоругви, рисувани от всички деца.

В школата и до днес се обучават наследниците на Захарий Зограф – деца на възраст от 7 до 18 години. Някой от децата посещават курса от самото му създаване. Всички са увлечени от иконографията и не малко от тях участват всяка година в традиционен конкурс за детски рисунки в Битоля, като през миналата година три рисунки на деца от школата бяха наградени.

Учениците в школата се учат не само как да нарисуват икона, как да забъркат грунда, да подготвят дъската, да смесят цветовете, а и какво рисуват. Учителката им по вероучение Вера Жекова им помага да разберат повече за празниците в църквата и ги запознава със житията на светците, които изобразяват на иконите. Децата избират кого да нарисуват именно в часовете по вероучение.

По традиция всяка година учениците от детската школа по иконопис подреждат експозиция от свои творби, рисувани през последната учебна година. Свои икони излагат и възрастните от школата по иконопис както и учениците по дърворезба и фотография. Сред посетителите на изложбата ще бъдат и възпитаници на Дом за деца, лишени от родителска грижа „П. Р. Славейков” – София.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...