300 расоносци протестираха пред Общината в Пловдив


Близо 300 свещеници и монаси от Пловдивска епархия протестираха днес пред сградата на Общината в града срещу отлагането на решаването на въпроса със собствеността върху построения от местен бизнесмен параклис.

Протестното шествие тръгна от храма "Света Марина", където пред събралото се множество митрополит Николай заяви:

”Този човек Гюлеметов тръгна по медиите да плаши, че като дарител имал правото да даде параклиса на когото си ще. За да ме изнуди, той ми постави условие, че ако не му дам поръчката за голямата църква в „Тракия”, ще хариже параклиса „Св. Георги Победоносец” на разколниците. Там щял да служи Христофор Събев! Сега чувам, че разглеждането на този проблем с параклиса ще бъде отложено за следващата сесия, когато ще се разглежда и въпросът за кучкарника в Пловдив".

След като шествието достигна до площад "Стефан Стамболов", митрополитът продължи речта си и заяви: "Ние, Христовото войнство на Пловдивска епархия, днес поемаме духовната бран против поднебесните духове на злобата, против светоуправниците от тоя век, които се гаврят с народа, погазват справедливостта, грабят народното достояние и поругават Иисус Христос и неговата Църква".

След като получи обръщението на митрополията, председателят на Общинския съвет Илко Илиев заяви: „Нямам никакво намерение да политизираме този въпрос. Убеден съм, че този път общинските съветници ще бъдат единни. Не може да има частен храм, обяснили сме това на г-н Гюлеметов”.

В същото време петиция в Общината внесоха и представители на инициативен комитет от жители на ЖК Тракия в града, които от своя страна оспорват претенциите на Пловдивска митрополия върху параклиса.

„Това, което сега направи митрополията, е един фарс – отсече председателката на инициативния комитет Нина Личева. – Много внимателно го слушах и не чух нищо друго освен снижаването на Божия храм до един обикновен имот. Не чух нищо за вярата, която хората носят в сърцата си”. Нина Личева носеше петиция от името на християните в район „Тракия” с искане параклисът да бъде отворен. Тя обясни, че предвиденият за днес техен протест се отлага: „Отказахме се, за да няма сблъсъци и излишно напрежение. Аз бях привикана в полицията и трябваше да подпиша декларация, че няма да разпалваме някакви войни тука. За пореден път ние, жителите на Тракия, решихме да покажем, че не искаме да правим революция. Ние, които събрахме лев по лев за тази църква, сами ще решим кога и на кого да я дарим!”. | по материали на www.plovdivmedia.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...