Полски професор гостува в Търново


Завърши гостуването на проф. Валдемар Делуга във Великотърновския университет. Проф. Делуга е преподавател в Университета “Кардинал Стефан Вишински” във Варшава. Неговата кариера е свързана с Варшавската богословска академия (Akademia Teologii Katolickeiej), създадена от комунистическото правителство след като са затворени богословските факултети във Варшавския и Ягелонския университети.

Академията не е приета напълно от Католическата църква в Полша до падането на комунистическата власт през 1989 г. През 1999 г. Академията бива трансформирана в сегашния университет.

Проф. В. Делуга работи основно в областта на Православното изкуство в Централна и Източна Европа с подчертан интерес към балканското влияние и балканските елементи в поствизантийския период в страните от Централна Европа. Гостува на Катедра “Църковни изкуства” към Православния богословски факултет по програма Еразъм. По време на престоя си проф. Валдемар Делуга изнесе две лекции на тема: “Православна църковна живопис в Полско-Литовската общност от 15 до 17 век във византийски и латински контекст” и “Православните иконостаси от 16 до 18 век”, които предизвикаха силен интерес сред преподаватели и студенти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...