Директор е изгонил свещеник от варненско училище



Скандален случай на първия учебен ден в училище "Любен Каравелов" във Варна е причина ВМРО да поиска уволнението на директора на училището. По предварителната уговорка отец Ясен от местния храм "Св. цар Борис" трябвало да отслужи водосвет в 10,30 на 15 септември. Въпреки уговорката, директорът изгонил свещеника с обяснението, че в училището има мюсюлмани, които могат да се обидят. Пред погледа на учениците и гостите, сред които общински съветници, Низам посочил вратата на православния свещеник.

На недопустимото поведение стават свидетели учители, ученици и гости.

“Православието е традиционна и доминираща религия в България, изповядвана от 89% от населението и водосветът е част от традицията на първия учебен ден. Както в българската армия е традиция водосветът на бойните знамена, въпреки наличието на всякакви религии в редиците й, така и водосветът на първият учебен ден не би трябвало да обижда никого”, се казва в декларация на ВМРО-Варна по повод случилото се.

Членовете на движението информират, че за въпросния директор са постъпвали множество оплаквания, според които в училището се говори основно на цигански и турски, а децата са освобождавани от час, за да посещават джамия.

Метин Низам незабавно да бъде уволнен от поста директор на училище “Любен Каравелов”, настояват от ВМРО. От движението заплашват, че ако това не се случи, ще призоват родителите и жителите на района към бойкот на училището. Декларацията на ВМРО се подкрепя от партия “Нашият град” и църковното настоятелство при храм “Св. цар Борис”.

Метин Низам е активист на ДПС, бил е член на районна избирателна комисия от квотата на ДПС.

Информацията е на БГНЕС-Варна, Дарик-Варна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...