56% от българите смятат, че евтаназията трябва да бъде разрешена?


56% от българите смятат, че евтаназията трябва да се разреши при тежки фази на нелечима болест; 74% подкрепят идеята за доброволното даряване на органи приживе. Това сочат резултатите от изследване на агенция Афис, публикувани в днешния брой на в. Стандарт.

Множеството промени в здравното законодателство през последните 15 години объркват работещите в система и затрудняват достъпа на обикновения човек до здравните заведения, се казва още в публикацията.

Само 24% от хората са напълно информирани за правата си като здравноосигурени, и то предимно от личните си лекари, 59% – в известна степен, основно от масмедиите, а 17% вероятно
не знаят, че имат здравни права.

Според демографските показатели малкото здравноосигурени от ромски и почти половината от турски произход са най-слабо информирани за възможностите, които здравната система им предоставя срещу 6-процентната ежемесечна задължителна здравна вноска. Слабата информираност относно здравните услуги, пропуските в здравното възпитание на нацията и в немалка степен социално-икономически фактори са възможните причини делът на нежелаещите да възстановят здравните си права да е все още относително голям – 20%.

Изследването засяга две деликатни теми "от границата между живота и смъртта". Първата, идеята за даряване на органи чрез доброволно съгласие приживе, получава подкрепата на 74% от респондентите. Видимо е превъзмогването на предразсъдъците у българина и надеждата чрез един такъв акт да помогне за спасяването на нечий друг човешки живот. Сега остава здравното министерство да ни разясни как да узаконим това ни желание, защото и по този въпрос все още има неяснота сред повечето българи.

Втората тема е още по-болезнена – евтаназията или т.нар. доброволна смърт. От известно време този въпрос се дискутира противоречиво в медийното пространство. Нашето изследване показва, че малко повече от половината българи (56%) смятат, че трябва да бъде разрешено прекъсването на човешкия живот в тежка фаза при нелечими заболявания при изричното желание на болния. И все пак 44% са против. Дилемата е сложна – обреченост срещу нравственост. Изборът е труден.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...