Изявление на VI Църковно-народен събор


ИЗЯВЛЕНИЕ
на VI Църковно-народен събор на БПЦ,
Трета сесия, 09-11 декември 2008 г.
Рилска света обител

В зимните дни от 9 до 11 декември 2008 г. Рилската света обител гостоприемно разтвори двери за делегатите на Шестия църковно-народен събор на БПЦ, който проведе своята трета сесия и приключи работата по измененията и допълненията в Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Членовете на Комисията за изготвяне на консолидиран текст с председател Варненски и Великопреславски митрополит Кирил проведе редица продължителни заседания съвместно със специалисти-юристи, членове на Бюрото на Събора и делегати за внасяне на необходимите корекции в същестуващите членове, както и за създаване на нови раздели и текстове.

След усърдна към Бога молитва, Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови началото на деловата работа и предостави председателството на Събора на Сливенския митрополит Йоаникий.

По повод кончината и опелото на Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II, трима от делегатите – високопреосвещените митрополити Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил и Ловчански Гавриил, бяха отпътували в Москва за траурното събитие.

Българският патриарх съобщи траурната вест и съборните членове, в заупокойна молитва изпяха "Вечная память".

При работата по Устава делегатите разгледаха текстовете за правомощията на манастирското управление, частта за църковния съд, църковните провинения и наказания, църковно-имуществени спорове, дисциплинарна и имуществена отговорност, особени правила относно правното положение на служителите в БПЦ, поощрения, издръжка на Църквата, бюджет, контрол, отчет, преходни и заключителни разпоредби и др. Въвежда се и глава "Единен регистър на имотите, собственост на БПЦ".

Шестият Църковно-народен събор положи голямо усърдие при осъществяването на поставената му задача в продължителен труд и често напрегната, но градивна обстановка, като с Божия помощ и благословението на преподобния и богоносен наш отец св. Иоан Рилски Чудотворец постигна изключитлено важна придобивка за светата ни Църква – нейния обновен Устав, чрез който се урегулира вътрешно-църковният живот и отношенията с държавните институции. Това ценно достояние ще принесе добри плодове, когато всеки член на светата ни Църква съзнателно и с чувство на дълг и отговорност старателно изпълнява приетите уставни разпоредби.

Съборът изразява надежда, че новият Устав на БПЦ ще допринесе за укрепване на единството и единодействието в живота на светата ни Църква, ще уреди важни моменти от финансово-стопанската й дейност, ще даде възмжоност за предприемането на полезни инициативи по оползотворяване на църковното имущество, ще отговори на съвременните изисквания на нашето общество.

Председател на Шестия ЦНС,
+Максим, Патриарх Български

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...