Доклад за състоянието на свободата на вероизповедание в България от 2008 г.Може да харесате още...

17 Отговори

 1. hpberov каза:

  която се повтаря вече трета поредна година.

  Католическата църква в България не получава субсидия от държавата. По този въпрос вече писах на посолството в София.

  Не е опоменат случая с писането на матури в неделя, за което вече стана дума тук: http://hpberov.blogspot.com/2008/05/blog-post_31.html.
  Не мога да си представя, че в Америка 75 000 ученика безропотно ще пишат на изпит, вместо да отидат на богослужение.

 2. plamen каза:

  тъпотии или не, тези доклади определят политиката на една от най-влиятелните световни сили. формулировките, които се използват в тях, потенциално могат да въздействат върху живота на милиони хора, без тия хора дори да разберат откъде им е дошло. можем да ги хвърлим в кошчето (докладите), а можем и да се опитаме да въздействаме върху съдържанието им – чрез градивна критика и лобиране там където трябва. това последното мисля, че е по-разумният подход. преди години писах нещо по въпроса: http://www.orthomatic.net/?p=132

 3. hpberov каза:

  защото докладите се ползват по цял свят и служат за ориентация. Погрешна информация вътре се отразява косвено върху отношението към правителството (което в случая има по-малко значение за мен), но най-вече се отразява върху отношението на света към определени религиозни общности. Затова докладите трябва да изготвени възможно на най-високо обективно-информативно ниво. Мое лично наблюдение е, че резултатите от работата на EU-Consortium for state and church research са истински академични и прецизни. Но не се оповестяват навсякъде, а се печатат в скъпи сборници и малки тиражи, като обслужват само кръгове от тесни специалисти.

 4. andrey каза:

  Пламене, съгласен съм, че докладът отразява мнението на световната свръхсила и следователно не може да се отминава само с вдигане на рамене. Но не съм сигурен, че въпросната свръхсила има добро отношение към православните, и че хората, които пишат тези доклади, са добросъвестни и добронамерени. Ти сам пишеш в статията си: „The fact that the report is so mysteriously omitting, is that the last democratic government (of the Union of Democratic Forces) has designed and implemented an unprecedented persecution of the Orthodox Church in Bulgaria. Without at least mentioning this fact, the report remains of highly questionable value.“ А защо е така? Случайно ли е това? или по-скоро израз на определено отношение и определена нагласа? Добра е твоята препоръка: „It would be very good for the quality of future reports on religious freedom in Bulgaria, that the whole picture be presented, and not only the pieces which fit well into some preliminary defined and ideologically backed-up scheme“, но тя предполага съществуването на добра воля, която е била само заблудена… А дали бихме могли да лобираме пред Вашингтон… трудна работа. Колкото евреите са могли да лобират пред фараона или християните пред правителството на Нерон…

 5. Metallica каза:

  всички тези „доклади“ и още по-нелепо е да се гледа сериозно на тях, тъй като не е сериозно написаното в тях.

 6. Ангел Небесен каза:

  стига с тези глупости за ‘непредобеденост’. Оценяването никога не е ‘чисто’ и ‘неутрално’, ‘необременено’ и в този смисъл и оценкщите не могат да бъдат ‘добронамерени’. Само ‘великата православна Рус’ е вечно права. Единствено изявяващата се ценност ТУК и СЕГА може да претендира за адекватен контра-удар срещу САЩ, а не теоритични постановки за ‘историческа привилегированост’. След като б.п.ц. е слаба никой не й е виновен и никой не й е длъжен да бъде добронамерен към нея, синдрома на ‘вечните жертви’ (горките те).
  Почтеността изискваше докладът сераздели на две големи ядра и от тази позиция да се правят заключения, а именно: традиционни зомбиращи институти (православие, католицизъм, протестантски църкви, комунизъм и подобни) и новопоявили се зомбиращи институти (светиите от последния ден и СИЕ, свидетели на Йехова, световна божия църква, бало братство, кришна и т.н. и т.н.). И двете страни са в непрестанен конфликт на ‘духовно ниво’ като първите си въобразяват, че борбата със сектите се води с рестрикции, плюене (да се разбира Божие рвение), богословски доводи, национално-традиционна правна защита, ‘правилна катехизация’ и т.н. по този начин не само не се ограничават сектите, а напротив те се разрастват все повече. Тук обаче ние няма да дадем правилния отговор на въпроса: ‘Как да се пре-борим със сектите?’ Нека клерикалите-ортодокси да си блъскат главите върху проблема…..така е по-забавно.

 7. Ангел Небесен каза:

  ‘Не е опоменат случая с писането на матури в неделя’

  БРАВО на Д.Вълчев! Истинското богослужение са матурите, а не присъствието на култов сбирщайн в неделя; жалко само, че не могат да бъдат всяка неделя…..

 8. andrey каза:

  Чичо Сам пак не си е пил хапчетата. Аман от тази празна изгнила тиква.

  Особено трогателно звучи това: „Малцинствени религиозни групи се оплакват, че нямат достъп до телевизионен ефир, за да излъчват религиозни служби или програми“. Остава да се излъчват и богослужения на секти по БНТ, ето това вече ще е върхът!

 9. Florian каза:

  Big Brother пръст (доклад) размахва,
  злото вредом той премахва!

 10. andrey каза:

  Ангеле, вие сте бунтар против всички и против всичко. На вас би ви подхождала философията на Ницше и още по-добре на Щирнер – „Единственият и неговата собственост“.

 11. andrey каза:

  Не че искам да досаждам, но „упоменат“ се пише с У.

 12. Ангел Небесен каза:

  брате Андрей, Ницше ми е като първи братовчед, щирнер обаче – НЕ! Но АЗ НЕ СЪМ НИХИЛИСТ-АНАРХИСТ, уверявам те!Първо си подредете къщичката и след това размахвайте пръст срещу „Чичо Сам“, така биете на кухо, ама много….

  освен „Упоменат“, има още поне 5-6 грешки, чакам другите да ги открият…….

  mit freundlichen Grüßen
  friedrich nietzsche

 13. andrey каза:

  Братко Ангеле, аз съм си подредил къщичката. Много е gemütlich тук, сред книгите, слушам си музика и се кефя на твоите коментари.

  А Чичо Сам е една изкуфяла кратуна, която си мисли, че винаги ще е на върха. Нищо, нека се радва на живота, докато китайците и Усама не са му видяли още сметката. Между другото, в тази криза скоро доларчетата му ще стават само за тоалетна хартия.

 14. strat62 каза:

  И аз съм на мнение, че въпросният доклад е написан от недоброжелатели (меко казано, ако не врагове) както на Православието, така и на България. А на такива никога няма да им угодим докато не се откажем от себе си и не изчезнем. Така че според мен, в отговор на този „доклад“ може да им се каже само едно на нашите „доброжелатели“: господа, ползвайте си доклада за „тоалетни цели“!!!!

 15. strat62 каза:

  [2] Псалом Давидов.
  [2:1] Защо се вълнуват народите, и племената замислят суетни неща?
  [2:2] Въстават царете земни. И князете се съвещават заедно против Господа и против Неговия Помазаник.
  [2:3] „Да разкъсаме – казват – техните вериги и да смъкнем от себе си техните окови.“
  [2:4] Оня, Който живее на небесата, ще се насмее, Господ ще ги поругае.
  [2:5] Тогава в гнева Си ще им заговори и с яростта Си ще ги смути:
  [2:6] „Аз помазах Моя Цар над Сион, Моята света планина;
  [2:7] ще възвестя определението: Господ Ми каза: Син Мой си Ти; Аз днес Те родих *;
  [2:8] искай от Мене, и ще Ти дам народите за Твое наследие, и всичко до край-земя – за Твое владение.
  [2:9] Ти ще ги поразиш с железен жезъл; ще ги строшиш като грънчарски съд.“
  [2:10] И тъй, вразумете се, царе; вземете поука, съдии земни!
  [2:11] Служете Господу със страх и радвайте се (пред Него) в трепет.
  [2:12] Отдайте почит Сину, за да се не разгневи, и за да не погинете във вашия път, защото Неговият гняв скоро ще се разпали. Блажени са всички, които се Нему уповават.

 16. strat62 каза:

  С нами Бог, разумейте языцы, и покаряйтеся: яко с нами Бог.
  Услышите до последних земли: яко с нами Бог.
  Могущии покаряйтеся: яко с нами Бог.
  Аще бо паки возможете, и паки побеждени будете: яко с нами Бог.
  И иже аще совет совещаваете, разорит Господь: яко с нами Бог.
  И слово, еже аще возглаголете, не пребудет в вас: яко с нами Бог.
  Страха же вашего не убоимся, ниже смутимся: яко с нами Бог.
  Господа же Бога нашего Того освятим, и Той будет нам в страх: яко с нами Бог.
  И аще на Него надеяся буду, будет мне во освящение: яко с нами Бог.
  И уповая буду на Него, и спасуся Им: яко с нами Бог.
  Се аз и дети, яже ми даде Бог: яко с нами Бог.
  Людие ходящии во тьме, видеша свет велий: яко с нами Бог.
  Живущии во стране и сени смертней, свет возсияет на вы: яко с нами Бог.
  Яко Отроча родися нам, Сын, и дадеся нам: яко с нами Бог.
  Егоже начальство бысть на раме Его: яко с нами Бог.
  И мира Его несть предела: яко с нами Бог.
  И нарицается Имя Его, Велика Совета Ангел: яко с нами Бог.
  Чуден Советник: яко с нами Бог.
  Бог крепок, Властитель, Начальник мира: яко с нами Бог.
  Отец будущаго века: яко с нами Бог.
  Исполнившим же ся стихом, яко предречеся, поется.
  С нами Бог, разумейте языцы, и покаряйтеся: яко с нами Бог.

 17. Idiot каза:

  Ще отмина с ледено мълчание намесата на америка във вътрешните работи на България.