Закон за трансплантациите: Становище на Комисията по правата на човека и вероизповеданията


Стенограма от пленарно заседание на Народното събрание, проведено на 19 юли 2006 г. Първо четене на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Становище на Комисията по правата на човека и вероизповеданията, докладчик: Ахмед Юсеин

 

На извънредно заседание, проведено на 18 юли 2006 г., Комисията по правата на човека и вероизповеданията разгледа два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на тъкани, органи и клетки, с вносители – народните представители Борислав Китов и Лъчезар Иванов, и Министерският съвет.

Двата законопроекта бяха представени съответно от народния представител Лъчезар Иванов и д-р Валери Цеков – заместник-министър на здравеопазването.

В хода на проведената дискусия се изложиха противоположни становища по предлаганите изменения относно съгласието за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта на лицето.

Народният представител Иван Сотиров изрази категорично несъгласие да се възприеме подходът за „подразбиращо се съгласие”. Той обърна внимание на необходимостта от провеждане на широка разяснителна кампания и сериозен дебат в обществото и разясняване на правата на гражданите в процедурата по донорство. Според него е необходимо да се предвиди ред за индивидуално писмено уведомяване на гражданите и да се даде подходящ срок за изразяване на волята им.

Народният представител Трифон Митев изрази принципната си подкрепа за двата законопроекта и се присъедини към мнението на господин Сотиров относно необходимостта от провеждане на разяснителна кампания и създаване на процедура за уведомяване на гражданите за техните права. Той настоя също да се регламентира ясно и процедурата за вземане на органи в екстремални случаи, особено когато лицето не може да бъде идентифицирано.

Категорично несъгласие с предлаганите изменения относно съгласието за донорство изрази народният представител д-р Николай Михайлов. Той напомни, че сега действащият закон е приет преди три години, но за този период държавните институции не са организирали публичен дебат, който да информира и мотивира гражданите и да създаде култура на даряване. Той обърна внимание на религиозната и духовната страната на този въпрос и подчерта, че е особено важно да се вземат предвид становищата на основните вероизповедания.

В подкрепа на двата законопроекта се изказаха народните представители Огнян Герджиков, Ахмед Юсеин и Пламен Славов.

В дискусията взе участие и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил. Православната църква, въз основа на Свещеното писание, държи за зачитането на свободната воля на човека, която му е дадена от Бога при сътворението му и никой няма право да му я отнема приживе. Животът е дар Божи и всеки е длъжен да го пази. Докато човек е жив, неговата изрична воля трябва да бъде определяща и зачитана и на всеки трябва да се даде възможност да я изрази свободно.

Двата законопроекта бяха гласувани поотделно.

С мнозинство от 5 гласа „за” и 2 – „против” Комисията по правата на човека и вероизповеданията предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на тъкани, органи и клетки, № 654-01-60, внесен от народните представители Борислав Китов и Лъчезар Иванов на 12.05.2006 г.

С мнозинство от 5 гласа „за” и 2 „против” Комисията по правата на човека и вероизповеданията предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на тъкани, органи и клетки, № 602-01-51, внесен от Министерския съвет на 21.06.2006 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...