Изявление на Св. Синод на Украинската православна църква за ситуацията в украинското и световното Православие



Светият Синод на Украинската православна църква разгледа ситуацията в църковния живот на Украйна и в световното Православие след издаването на антиканоничния томос за автокефалия на новосъздадената “Православна църква на Украйна”, и заявява следното:

1. Констатираме, че идеята за преодоляване на църковния разкол в Украйна чрез предоставяне на томос за автокефалия на неканоничните църковни групировки (“УПЦ КП” и “УАПЦ”) се оказа погрешна. Нито една от поместните православни църкви не призна това незаконно действие на Константинополската патриаршия, а значителна част от поместните църкви, в частност Антиохийската, Руската, Кипърската, Сръбската, Полската, Албанската и Православната църква на Чешките земи и Словакия в различна форма вече изразиха своето несъгласие с решенията на Константинополската патриаршия. Тези поместни църкви заявиха също така, че не признават новосъздадената “Православна църква на Украйна”, не признават действителността на хиротониите в тази структура и забраняват на своето свещенство да има молитвено общение и литургично съслужение с нейните представители. По този начин не се извърши общоправославна рецепция, т.е. световното Православие не прие тези действия на Константинополската патриаршия, която фактически се опита да легализира разкола. Съответно, оказа се, че легализацията на разкола не е път, по който може да се стигне до църковно единство. Напомняме, че според историко-каноничната традиция на Църквата автокефалия се предоставя само на единна църква в границите на дадена държава, а не някаква част, отцепила се от църковното Тяло.

2. Трябва да отбележим, че историческите и каноническите аргументи, посочвани от Константинополската патриаршия в полза на това, че тя уж има правото и възможността да се меси в делата на другите поместни църкви, са неоснователни, изкуствени, измислени и противоречащи на църковните канони. Съответно, Константинополската патриаршия нямаше никакво право да се меси в църковния живот на Украйна. Действията и аргументите на Константинополската патриаршия, която незаконно сне анатемата от главния виновник за украинския църковен разкол Филарет Денисенко, а освен това призна йерархията на т. нар. “УАПЦ”, в която изобщо липсва апостолско приемство, свидетелстват, че във Фенер не разбират докрай същността на онова, което се случваше и се случва в православна Украйна. В действителност Филарет Денисенко бе анатемосан не заради стремежа си към автокефалия, както твърдят в Константинополската патриаршия, а заради аморалния си личен живот, неразкаяния тежък грях на създаване на разкол в Църквата, създаване на паралелна разколническа йерархия и квазицърковна структура, която в течение на цялото си съществуване се бореше и продължава (вече под друго име) да се бори с каноничната Украинска православна църква, а сега вече заплашва и да разруши единството между поместните православни църкви.

3. Констатираме, че действията на Константинополската патриаршия в Украйна нанесоха голяма вреда на украинското Православие, а освен това станаха заплаха и за общоправославното единство. Смятаме, че Константинополската патриаршия и лично патриарх Вартоломей трябва да признаят грешката си и да работят за поправянето ѝ. Един възможен начин за поправянето на тази грешка би било отзоваването на томоса, апелирането към разколниците за покаяние в греха на разкола и свикването на Всеправославен събор за съборно решение на украинския църковен въпрос.

4. Църковната действителност в Украйна свидетелства, че томосът не донесе на православните християни нито единство, нито мир, нито спокойствие, както обещаваха преди година инициаторите на тази идея от църковните и държавните среди. Вместо това томосът донесе насилие, конфликти, противопоставяне, сълзи и страдания на вярващите на Украинската православна църква. Всички тези факти показват, че простата легализация на разкола не променя разколниците, които си остават враждебни и агресивни спрямо Църквата. Само ако те се покаят, признаят искрено греховете си спрямо Църквата и се завърнат в нейното лоно, ще може да се стигне до мир и единство в църковния живот на Украйна.

5. Насилието, дискриминацията и нарушаването на правата на членовете на Украинската православна църква вече попаднаха в полезрението на международните правозащитни организации. В частност, това намери отражение в последния доклад на Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека. Тези правонарушения, които често се подкрепят от местните представителите на властта, компрометират нашата държава в света. Насилието, заграбването на нашите храмове и другите противоправни действия няма да доведат до църковно единство в Украйна. Това е погрешен път и властите трябва да имат мъжеството да признаят своята грешка. С уважение молим представителите на действащата власт да прекратят опитите си за изземане на нашите храмове и енории. Смятаме, че медийната кампания срещу Украинската православна църква, забраната нашите свещеници да присъстват в армията, опитите за насилствена промяна на името на нашата Църква и други подобни антицърковни действия са стратегическа грешка на властта в сферата на вътрешната политика и стабилността на държавата.

6. Особена загриженост предизвиква наказателното преследване на клирика на Ровненската епархия на Украинската православна църква протойерей Виктор Земляний. За пръв път в историята на нова независима Украйна свещеник, който защитава правата на вярващите и свободата на вероизповеданието, е преследван и обвиняван в разпалване на религиозна вражда.

7. Молим властите да не се месят в църковните дела, с действията си да не спомагат за разпалване на религиозна вражда, да отменят разпоредбите на закона № 2673-VIII от 17.01.2019 г. за преименуване на Украинската православна църква като антиконституционни и противоречащи на нормите на украинското и международното право и базовите принципи на правата на човека, а също и да не подпомагат насилственото заграбване на храмовете на нашата Църква чрез незаконната им “пререгистрация”. Господ дава на управниците власт не за да създават раздори в обществото, а за да опазват мира, спокойствието и съгласието между всички граждани на страната.

8. Обръщаме се към представителите на новосъздадената структура – “Православната църква на Украйна” – с призив да си спомнят думите на Христос, че именно любовта към ближния е белег на истинските християни (Йоан. 13:35). Колкото повече насилие прилагате днес към нашите вярващи, толкова по-далечна ще бъде перспективата за възстановяване на църковното единство в Украйна. Това, че вие заграбвате насила нашите храмове с помощта на политически, държавни и дори паравоенни структури, и изпъждате нашите вярващи на улицата, поради което те са принудени да се молят под открито небе или в неприспособени за това помещения, ние приемаме с християнско търпение. “Злословени – благославяме; гонени – търпим; хулени – молим се” (1 Кор. 4:12-13). С това търпение ние смирено се молим и очакваме онова време, когато християнската любов ще победи омразата, злобата и враждата и ние ще можем да ви посрещнем на прага на Църквата и да ви прегърнем като братя и сестри, завърнали се у дома.

9. Изразяваме благодарността си на онези поместни православни църкви, които вече се изказаха в подкрепа на каноничния църковен ред и не се съгласиха с легализацията на разкола. Благодарим също така и на онези свещеници и вярващи, които след загубата на своите храмове, насила отнети от тях, запазиха своята вярност към каноничната Църква. Призоваваме свещенството и вярващите на Украинската православна църква към помощ и подкрепа за свещениците и енориите, чиито храмове са им отнети, помнейки думите на св. апостол Павел: “Понасяйте един другиму теготите и така изпълнете закона Христов” (Гал. 6:2).

10. В тези спасителни дни на светия Велик пост, когато ние вече изминахме половината път към великия празник на Светлото Христово Възкресение, ние призоваваме всички да се молят, щото Господ да запази единството на Светото Православие, да ни даде сили да стоим непоколебимо в Божията истина, да дари мир, спокойствие и взаимно разбирателство на нашата украинска държава и да благослови всички нас!

Киев, 3 април 2019 г. | pravoslavye.org.ua (официален сайт на УПЦ)

 

Превод: Андрей Романов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...