Становище на Обществения комитет „Православни ценности“Може да харесате още...

13 Отговори

 1. Vikentii каза:

  Отец Попов не е приемал никакво назначение в храм „Свети Пророк Илия“. Той не е напускал назначението си в храм „Св. Атанасий“ и не е предавал имуществото му на нов свещеник. Отец Попов не е подведен под никаква съдебна отговорност – Варненска митрополия не можа да докаже в съда никакви доказателства за финансови злоупотреби. Отец Попов не е низвергван по реда на Устава на БПЦ и каноните. Той не е призоваван на съд! Той беше низвергнат без да знае нито времето, нито мястото на провеждане на съда, без да бъде поканен и изслушан – това е нарушение на каноните.
  Преместването на отец Попов от храм Св. Атанасий беше в нарушение на Устава на БПЦ. Не беше спазена процедурата по наказване на проявил се свещеник. Владиката Кирил многократно пъти заявяваше, че всички нарушават Устава на БПЦ, затова и той ще го нарушава!

 2. timoti каза:

  храмовете не са собственост на митрополиятар нито на Кирил, даже не са на вуйчо му!!! Храмовете са собственост на Църковните настоятелства!!!

 3. jimo каза:

  Добре, няма повече да проклинам дядо Максим. Ама може ли един патриарх през 20 години от 10 ноември да прави обръщение по телевизията, САМО КОГАТО ТОЙ СМЯТА, ЧЕ МУ СЕ КЛАТИ ПРЕСТОЛА !? Освен това стана ясно, че той е в завидно здраве и НЯМА НИКАКВО ИЗВИНЕНИЕ НЕГОВОТО ПРОСЛОВУТО МЪЛЧАНИЕ спрямо 20 годишните неволи на народа. В сегашното, бих казал ВТОРО ГРЕХОПАДЕНИЕ на ЦЯЛОТО човечество, ТОЙ Е ДЛЪЖЕН ВСЯКА СЕДМИЦА ДА ПРОПОВЯДВА ПО БНТ !!!!! ЩО ЗА ЧУДОВИЩЕ Е ТОЙ !!!!!!!!!!! СЕГА ПЪК ВИКНА ЦЕЛИЯ ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ. ОРЕВА СВЕТА ЗА КОЖАТА СИ.
  (Айде да ни ми го триете това)
  ИВАН СИМЕОНОВ

 4. kipria каза:

  Уважаеми господине, вие не знаете на колко хора е помогнал, нито колко неща е направил дядо Максим през тези години, защото това никъде не е отбелязано в медиите, освен може би донякъде в Църковен вестник. Той не е медийна звезда, за да не слиза от екрана на телевизията и не е длъжен да проповядва всяка седмица по БНТ, защото мястото за проповед е в храма. Ако сте искали проповед, можехте да я чуете там. Колкото до здравето- не му завиждайте и не го коментирайте, защото това е Божа работа.Бог ще реши колко да живее, в какво здраве и дали Църквата има нужда от него.И не съм комунистка, никога не съм била, ако случайно си го помислите.

 5. kipria каза:

  Истина е, че през 1992 г. свещениците от т.нар алтернативен синод, изгониха служителите, които служеха в църквите и манастирите по причина , че са обвързани с комунистическата власт. Те пък, от своя страна разчитаха на подкрепата на тогавашното правителство. Някой беше казал- докато има СДС, ще има и разкол. Срамувам се, че бях член на тази партия макар и за кратко, дори само затова, че нанесоха огромна вреда на Църквата.

 6. jimo каза:

  Уважаема г-жа KIPRIA,
  Аз даже самопроделям себе си като посткомунист. ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОГО ДРУГИ, АЗ СМЯТАМ, ЧЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ БПЦ НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА СВОБОДНА И НЕЗАКАЧАНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ!!!!!!! Св.Синод няма грам извинение за симонията на
  дядо Галактион, за супер обидното към народа „разкаяние“ направено от дядо Йосиф, за незрялото пуберитетско поведение на дядо Николай. И при тази толкова ГОЛЯМА СВОБОДА ЗА СИНОДА, НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКАВА БЕЗДНА МЕЖДУ АРХИЕРЕИ И „ПРОСТ НАРОД“.!!! Защо ги жалите тези източни феодали, почти сатрапи ?????????????? Нима всички са слепи ?
  Иван Симеонов

 7. portos каза:

  Интервю със свещ. Георги Фотакиев

  http://portos-14all.blogspot.com/2009/03/blog-post_4323.html

  Затова как клир и народ защитават църковното единство срещу спекуланти и „анализатори“

 8. portos каза:

  Политическата власт понастоящем е една голяма безлична митологема. Какво всъщност казвам ли? Ами казвам, че политическите лидери са напълно свободни да заемат всякакви позиции, включително да апелират за праведност, без от това да произтичат никакви реални и последователни последици в живота на обществото. Властта е делигирала в ръцете на медиите и разните машини за формиране на общественото мнение широки правомощия – тия вършат „мръсната работа“. Така че, да е винаги встрани от пътя на народното недоволство и да го отнасят различни бушони

 9. portos каза:

  И като видяха неотстъпчивостта на православните да възприемат разкола за нормален, решиха да подарят на Църквата „своята помощ“ във вид на… троянски кон, така че, разкола да се върне днес с нова сила, подкрепен от решенията на Страсбург.

  А медиите смятат, че сега безнаказано могат да поставят на Църквата ултиматуми, че Архиереите са в положение на цайк-нот. Ама не са, защото, както винаги съм казвал „Хитростта е умът на глупака“ (френска поговорка)

 10. DODO каза:

  Стига сте се извинявали с този разкол. Вие дори нямате издателство. Най-богатото врероизповедание с имущество колкото на Ватикана, не издава нищо. Никаква просвета- тя е от Запада и вреди. Вие сте интелектуално и духовно по-долу от паството си. Вие сте толкова безчувствени и духовно загрубели, че дори не осигурявате монасите си. Дори ви мързи да си върнете имотите , защото трябва да ги управлявате и приходите ще са ясни и ще постъпват централно . Няма далавера. Друго си е да барнете готовия бизнес – завладяхте без съд сто храма. Там са свещите, няма счетоводство, всичко е тъмно и удобно, както си е било винаги.По документи 300 лева заплата плюс каквото откраднеш. Гнус ме е да го пиша , но е така.

 11. portos каза:

  A да пишеш лъжи не те ли е гнус. Точно във Варненска епархия е нах-интензивна работата по реституиране на имоти. А с ресурсите, с които разполагаме се развива сериозна духовно-просветна, социална терапевтична дейност.

  С реплики: „Гнус ме е по-принцип“, няма да туширате конкретната погнуса от поведението на един манипулативен човек.

 12. DODO каза:

  За обикновените хора реституцията приключи. Самият факт , че специално за БПЦ е въедена привилегията да си реституира имотите 5 години след срока за обикновенните граждани показва , че БПЦ изостава с реституцията въпреки че почти няма съпнки. Престъпно е такова имущество да не се управлява . Просто на БПЦ не и пука , свещенниците нямат пряк интерес и искат някой друг да свърши работата им.БПЦ губи милиони от това и се оплаква.Сметките показват, че БПЦ е по-богата от Ватикана , а дейността е нулева.Дори няма издателство. Другите с толкова имоти оказват световно влияние , БПЦ андрешковците само плачат и се лигавят че някои им пречи.

 13. timoti каза:

  знаем много неща. имоти продадени, подарени,далавери !СТИГА!!! Докога ще търпите доктора Кирил да си прави каквото иска.Храмовете НЕ СА НЕГОВИ,НИТО НА МИТРОПОЛИЯТА- ТЕ СА НА ЦЪРКОВНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА! Защо не свикаха такава среща като се разбра и е установено с протокол,че 65 бюлетини са с еднакъв почерг при така наречения избор за Патриарх? Защо пет години от както всички имоти са на ваше разположение не е направено нищо?Каде са парите? Защо не свикаха такава среща по повод Украинската Църква и разделението там? А за другите разделения? Защо не свикат такава среща и да поискад да се отворят досиетата?