Старецът Софроний за отношението на православните с другите християни

sofronii_saharovИз писмо на архим. Софроний (Сахаров) до протойерей Георги Флоровски, 28 август 1958 г.

…Доста разговарях с някои сътрудници на патриаршията. Забелязах, че те не разбират правилно „отношенията” със западните християни. Те смятат, че самият контакт, самата среща с тях ще доведе до компромиси, до загуба на „пълнотата” на Православието. Но аз им казвах, че онзи, който знае в какво вярва, който действително живее тази цялост на Православието, на него няма дори и да му дойде мисълта, че може да изгуби пълнотата.

Не става въпрос за обединяване със западните християни, което да се постига по пътя на „компромисите” с нашата вяра; обаче обединението или дори само сближаването е възможно единствено чрез общуването с тях без никакви страхове за нашия духовен живот, за съвместното ни съжителство. Не е възможно да очакваме от западните християни и те като нас да „преживяват” пълнотата на православните догмати, без да влизат в общение с нас. Едва след това, когато стане ясно въз основа на дългогодишен опит, че западните християни по никакъв начин не искат да приемат „пълнотата” на Православието, може отново да се постави въпросът за неуспешния опит за постигане на общението. Но ето за това непременно трябва да направим стъпка към общение с тях в молитвата.

Тези мисли прозвучаха плашещо за моите събеседници. Кой от нас е прав, Господ може да отсъди. Аз посочих примера с патриарх Сергий, който не се „страхуваше”, защото той самият беше твърд във вярата си и беше приел в Църквата група западни християни, запазвайки техните обреди и устави. Но дори и примерът на патриарх Сергий не беше убедителен за тях. Затова впечатлението ми е, че трябва да мине известно време, за да започнат руснаците да чувстват увереност в своята собствената вяра и едва тогава да влизат без страх в контакти със Запада… | www.doxologia.ro

 

Превод: Сандра Керелезова

 

Коментари

коментара

Близки теми: