Андрей Романов: С нашия портал създаваме жива човешка общностМоже да харесате още...

22 Отговори

 1. korki каза:

  Използвам възможността да поздравя целия ви екип, благодяря ви за усилията да развивате този портал и за отговолността, с която го правите. Желая ви благодатна и успешна година.

 2. Tavor 1975 каза:

  Поздрави и много любов.
  Само толкова колкото може да побере съзнанието ти ! Желая много житейски оспехи и приятели!!!
  ОТ СЪВЪРШЕННО НЕПОЗНАТ
  КАЗВАМ СЕ ЯСЕН!!!

 3. Ангел Небесен каза:

  с цялото ми уважение и добро чувство, осъзнавайки че ще възбудя благочестивото негодувание на множеството и давайки си сметка, че това може да ми е последното мнение в портала искам да заявя, че този човек не е подходщ зя зяемането на такава отговорна позиция просто защото няма онова дадено от самият Бог (на когото Той пожелае) „дълбоко религиозно чувство“, което е абсолютно задължително за една лидерска позиция целяща духовно отдаване. Това не е и не може да бъде нещо като административен пост, а на мен по това, което пише и по това как се отнася към различните мнения, съдя че този човек със сигурност може да е блестящ философ, но не се е докоснал до богопознанието. Убеден съм, че това не може да стане във времето от 20-та до 30-та година, може и цял живот да не стане, защото това чувство не се придобива като някакво знание, нито става чрез механичното водене на някакъв църковен живот.

  Прощавайте!

  Споменавайте ме с добро!

 4. blago4estiwia каза:

  Мисля , че интервюто е като отговор на прекрасните публикации с които Романов ни провокира!
  п.п. за Ангела-(небесен-боднебесен……….) най-хубавото е, че не е богослов или мазен папаз
  от мен ако зависеше бих те изхвърлил отдавна поради нелепите ти коментари

 5. Дон Кихот каза:

  Много добре си спомням за един отчаян пътепис, в който покровчани се оплакваха как пътували от София до Видин, за да разпространяват изданията си и се оказало, че в СЗ България е духовна пустиня. Пожеланията за дописници до сайта са благочестиви мечти. В 2/3 от територията на България БПЦ съществува само с порутените си църкви и зеещи празни манастири.

 6. Al Rashid каза:

  Искрено се надявам че един ден цялото това нещо ще придобие по-софистициран облик, но е твърде претенциозно да се казва че „С нашия портал създаваме жива човешка общност“. Защо така мисля? Веднага ще кажа – не може някой който е роден и отраснал в тежък болшевишки режим, зад Железната завеса, да създаде нешто качествено и цивилизовано, може да иницира създаване на „…жива човешка общност“ но чак от второ поколение хора, родени и възпитани в демократично общество може да се очаква резултат.
  Хора чиито родители са родени и възпитани в демокрация и по-високо културно ниво и по-добър стандарт. Тук е място да споменем че порталът все още ухае на сливенска провинция и с нов шеф – столичанин /който не говори с тЬежък мЯк акцЬентЬ/ще изчезне този мирис.

 7. topalski каза:

  Най-искрени поздрави и благопожелания!

 8. Дон Кихот каза:

  Хайде да не се отдаваме на злоба в навечерието на новата година. Противопоставянето на провинция и столица е вредно и неморално. Както пише Айзък Азимов: „Всички гении се раждат в провинцията и умират в столицата“.
  .
  Освен това, не е нужно да чакаме смяна на поколенията, за да видим успехи на православието в България. Всеки трябва да работи за това в своята ниша. И по комунистическо време имаше у нас хора, които водеха интензивен духовен живот, съвсем чужд на партийното безумие. Светъл пример за мен е моят кръстник Георги от Русе, който беше търсен лекар, забележителен интелектуалец и дълбоко религиозен човек.

 9. Vladislav каза:

  Пожелавам много успехи и още повече посетители на Православие БГ през 2008-а :-). Радвам се, че ще се възстанови рубриката „Въпроси към свещеника“ и се надявам да се публикуват още повече материали, които да разширят религиозната ни култура и да ни ограмотяват в православната вяра.

 10. Дон Кихот каза:

  Тези, които търсят отговори, могат да прочетат въпросите, зададени от читатели на сайта: http://www.taday.ru/vopros/
  .
  Ако имате изпит по история на Църквата, прочетете статията за монтанизма на сайта: http://patrologia.pravoslavie.bg/content/view/515/106/lang,bg/

 11. prezviter Dobromir каза:

  Въпросите към свещеника не са замрели, просто вече отговаряме лично и не публикуваме отговорите

 12. gaitan vejdu каза:

  Готино интервю.

  Обнадежднен съм. Човек, съзнал: „Знам, че много богослови и християни-традиционалисти се отнасят с недоверие към философията.“, вече е преодолял поне половината от пътя към Цялото.

  Поздрави! 🙂

 13. gaitan vejdu каза:

  Исках да кажа, че аз съм съществена част от така упоменатите заподозрени, и желая г-н редакторът по-скоро да извърви пътя до моя бряг, понеже оттук се вижда по-добре :-)))

 14. Дон Кихот каза:

  „Ну и, наконец, какова авторитетность нашего утреннего и вечернего молитвенного правила? Что это за довольно странное собрание текстов, возникшее, скорее всего, у униатов в 17 веке, не вполне понятно, кем канонически авторизованное. Для немалого числа чад Церкви читать одни и те же неизменные молитвы на протяжении 25 лет подряд становится немалой духовной проблемой. Церковно-богослужебная жизнь построена на сочетании неизменного, повторяющегося раз в неделю и повторяющегося раз в год.“

  http://kiev-orthodox.org/site/worship/1605/

 15. victory каза:

  В такъв случай да попитам .Защо не отговорихте на моя въпрос.Може би отговаряте на въпроси които Ви носят изгода.А може би Ви е необходима „БАБА“която да ви научи на основни неща.Уверен съм по добър отговор ще даде от Вас.Успех от мене.

 16. prezviter Dobromir каза:

  Условия от рубриката:….
  # Информираме също читателите, че свещениците запазват правото си да не отговарят на зададения от вас въпрос по тяхна преценка при следните примерни случаи: ако въпросът е несъществен или се отнася до информация, за която са достъпни издания или публикации в интернет; при въпроси, чиято единствена цел е да провокират или обидят; въпроси, които съдържат подвеждаща за личността на задаващия информация и др.

 17. victory каза:

  ВЪПРОСА ми е за КРЪСТНИЯ ЗНАК.Цитираното по долу е от Молитвеник ,СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО НА БПЦ-1996 г……“Кръстният знак слагаме на челото,за да просвети нашия ум и освети нашите мисли,(НА ГЪРДИТЕ)-за да освети сърцето и облагороди чуствата ни,на раменете-за да укрепи и освети телесните ни сили и да призовемблагословение върху делата на ръцете ни.“КОЕТО Е НАПРАВИЛНО ЗА МЕНЕ,БИ СЛЕДВАЛО ДА БЪДЕ(ОБЛАСТТА НА КОРЕМА) .ТОВА Е ВЪПРОСА ,НЕОБХОДИМА ЛИ ВИ Е „БАБА „ЗА ДА ОБЯСНИ КАК Е ПРАВИЛНО ДА СЕ ПРАВИ.ИЛИ ЩЕ УЧИМ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ НА ОБРАТЕН КРЪСТ Т. Е. САТАНИНСКИ.“КОЙТО ПОДВЕДЕ ДЕЦА,ПО ДОБРЕ ДА СИ СЛОЖИ ВОДЕНИЧЕН КАМЪК“….

 18. Дон Кихот каза:

  Напразно се заюждаш. Вече обяснихме в този форум как се е развило исторически прекръстването. За първи път го използват гностиците през ІІ в. като апотропея. Ранните християни, които са преследвани, се кръстят с палец по челото, което един езичник би схванал като почесване. Този маниер е запазен у католиците, които се кръстят с палец 3 пъти по челото, устните и гърдите, но само преди Причастие. По-късно се прекръства лицето, а най-късно – цялото тяло. Прекръстването с два пръста е по-древно от това с три, видно от старите мозайки, фрески и икони. Едното се тълкува като символ на природи на Христос, а другото – на Св. Троица.

 19. victory каза:

  Жалко е,човек като тебе,останал без аргументи по въпроса,непризнавайки една огромна грешка допусната от хора като тебе.Да прокламира че Кръстния знак е една незначителна подробност .И в такъв случай според тебе ИСУС ХРИСТОС дойде напразно или с други думи отричаш и Християнството като религия.“Доценте „крайно време е да се вземеш в ръце и да не се правиш на велик.А като Исус Христос да се научиш ,да измиеш и краката на Учениците си.Иначе идва „БАБА“ и ви научава как да се Кръстите.Тези стари бабички знаят по добре от ВАС как се прави Кръстния знак.Успех от мене.

 20. Дон Кихот каза:

  „Лудият не е човек, който е загубил разума си, а който е загубил всичко освен разума си“ (Дж. К. Честъртън).

 21. victory каза:

  На всеки човек е дадено правото на избор.От душа и сърце Успех ти желая.

 22. Florian каза:

  Интервюто с Андрей е много интересно и от него личи, както голямата му ерудираност, така и ясната му и цялостна визия за това каква трябва да бъде ръководената от него медия и как тя трябва да работи. Честно казано неговите статии и коментари винаги са ми харесвали и категорично мога да заявя, че за мен той е най-доброто от най-добрите пера в нашата православна журналистика. Но за голямо съжаление у нас в България добрите и способни хора често биват нападани и хулени и Андрей като такъв също не е подминат.
  Искам да поздравя Андрей за неговата успешна работа в областа на християнската журналистика и за хубавите философски текстове, с които много ме радва и да му пожелая здраве, сили и разум в неговата мисия като християнски философ.