Варненският митрополит Кирил: Султани са давали, сега българи ги вземат


Източник: в. 24 часа, бр. 237, 28 август 2006

Мнението на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил за проблемите с църковните имоти е публикувано като част от материал на в. 24 часа под заглавие „Синодът – много ларж хазяин“ от 28 август 2006.

Наемите на църковните имоти в София са коректни. Всички си плащат, но изтича срокът и трябва да се търсят нови наематели. Наемите са нормални за времето, през което са били сключени.

Има невърнати имоти на църквата, но те са повечето по епархиите. Светият синод няма проблем в това отношение. Не е истина, че навремето аз съм предложил офшорната фирма за наемател на шестте етажа на пл. „Света Неделя” над „Хепи”. Няма такова нещо със сигурност. Не съм аз Господът. Ако бях аз, нямаше да бъде тази фирма. Не бих се съгласил на такива ниски цени.

Но на обществото не бива да се изнася всичко. В коя организация няма проблеми? Един много хубав, макар и от арабски произход българин, казва: Защо българите говорят за неща, които не трябва?

Във всяка една държава има лоши неща. Не трябва да говорим за тях. Имаме много хубави неща и за тях трябва да говорим, да имаме самочувствие, да се подкрепя един други и ще превъзмогне трудностите.

Сега замествам патриарха, но всичко правим с негово благословение. Той е много добре. Всичко следи, нищо не забравя. Държим го в течение. Всички документи през него минават. Проблемът с имотите на Бачковския и Рилския манастир трябва да се реши час по-скоро. Преди 9 септември 1944 г. е нямало други собственици и за Рилския, и за Бачковския. Сега изведнъж предишните кметове уредиха някои хора с нотариални актове. Откъде накъде? Откъде излязоха тези собственици?

Особено за Рилския манастир се знае. И сега излязоха някакви партизани. За съжаление кметовете на гр. Рила им дадоха нотариални актове преди 5-10 години. Откъде ги вземат? Няколко години бяха държавни фирми и ги продадоха, изкараха си документи. И сега трябва да се борим с тях. Ами да са гледали навремето какво купуват.

Сега се съпротивляват да си отидат. Няма да е лесно, но църквата не може без средства. А и това са нейни имоти. Султани са ги давали и сега с българите не може да се оправим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...