Кубът и катедралата: Европа, Америка и политиката без Бог



Джордж ВайгелРазговор с Джордж Вайгел в Carnegie Council on Ethics and International Affairs

Джордж Вайгел е авторът на Witness to Hope: The Biography of Pope John Paul II, чието публикуване предизвика международно одобрение. Книгата беше преведена на най-малко единадесет езика. В момента той е старши сътрудник към Центъра за етика и обществена политика във Вашингтон.

Обект на разговора е неговата последна публикация The Cube and the Cathedral: Europe, America and Politics without God, в която той изразява своите наблюдения върху това, което разбира като борбата за душата на Европа. Вайгел е разтревожен, наблюдавайки как европейците отхвърлят своето християнско културно наследство.

Наблюдения от този тип не са нови. През юни 2005 Associated Press публикува изследване, показващо че секуларизмът е във възход в Западна Европа. Анкетите показват, че във Франция 19 процента от хората са атеисти, в Испания, където правителството субсидира Римокатолическата църква и в Германия, която е разделена равно между католици и протестанти, хората са равно разделени по отношение на въпроса дали смятат вярата за нещо важно. В Британия, където Англиканската църква се бори за пълни скамейки, резултатите са почти идентични с останалите страни.

Интервюто в превод на Цончо Цончев в mediatimesreview.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...