Пламен Сивов: Да виждаш греховете на другия не е дарба, а изкушениеМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. refab каза:

  „Ако една десета от ресурса, който беше инвестиран през последните десет години в строителството на нови храмове, беше насочен към християнската просвета, дебатът за религиозното образование днес щеше да бъде просто излишен. Колко и какви книги издаде църквата през тези години? Колко учебни помагала подготви в помощ на учителите по вероучение в енорийските храмове и на учителите по предмета Религия в държавните училища?“
  И :
  „религиозният кич е завзел храмовото пространство на много места. В същото време почти никъде в църквите не можеш да си купиш качествена православна литература. Това е безобразие и следва да бъде наричано по този начин. Безобразни са и свещите, които ползваме в храмовете. Идеята зад свещта няма нищо общо с петролните деривати, с които опушваме и омирисваме нашите църкви. Няма такава петролна миризлива традиция в Православието – тя е наш уникален български принос.“ 🙂

 2. refab каза:

  за организацията на едно обществено събитие от преди няколко месеца, на което присъствах-всичко беше на ниво…, добре направено! Не след дълго време, бях на друго, значимо, събитие, организирано, изглежда, от Софийска митрополия с участието на епископа Йоан, и на втория му етап-от Богословския факултет!? Както отбелязах, събитието беше сериозно и с „повишена“ степен на представителност, присъстваха и много хора! Нямаше , обаче, микрофони…, озвучителна уредба, за каквото, сега се сещам, се погрижват и намират и най-жалките шепа митингуващи от някоя аутсайдерска лумпенска партийка ! Поканените значими гости и аудиторията бяха доста затруднени! Защо беше тази мизерия, за която дори не се извиниха организаторите? Само фондацията „Покров Богородичен “ ли е способна да организира нещо като хората в тази страна? Какви са причините, напр., някой свещеник да се вози в служебна кола със стойност като нова 200 000 лева, а да няма пари за озвучителна уредбичка!?

 3. Razkolnikov каза:

  Ето точно с този тип говрене, нещата в БПЦ никога няма да се променят. Изобщо не става въпрос само за това дали отделни лица (като мен например) недоволстват срещу ченгетата в синода на Максим. Става въпрос за това, че в Православната Църква си има правила. Още от древно време, Съборите са постановили, че всеки, който си послужи със светските власти за да получи духовен сан, следва да бъде низвергнат и анатемосан. В случая говоря конкретно за решение А No. 145 от 08.03.1971г. на ЦК на БКП.
  Изобщо не разбирам как може да има толкова тъпи хора, които да не могат да разберат толкова елементарни неща, дето ги знаят и кучетата на село!?!

 4. Idiot каза:

  С много от нещата съм съгласен с автора.

 5. plamen каза:

  „ако с гледане ставаше, кучетата всичките щяха да са най-големите касапи“, казва една поговорка. това по повод умните селски кучета и тъпите хора, дето не споделят идеята ти за масово низвергване.

  какво правим с църквата, ако се окаже, че всички епископи са били щатни или нещатни сътрудници? ама ми отговори така, по-практически – например, КОЙ да вземе решението за низвергването, кой кого ще низвергне и ако това нещо стане какво правим вярващите на следващия ден или следващата неделя сутрин, примерно. къде отиваме и къде се причастяваме? ако има списък със ДС-сътрудници от епископата, разполагаш ли с достатъчно надежден алтернативен списък на ангелоподобни личности от същия този епископат, към които да се обърнем?

  може и да е неуместна иронията ми в случая, но емоционалният изблик – Да се низвергнат! – освен да разлае селските кучета от твоя постинг, след което въпросните кучета да се върнат на повръщаното си, друго не виждам да се постигне. дай ни да низвергваме на нас българите. да искаме оставки – както вчера един от Чепинци искаше оставката на правителството, защото му паднали две стъкла на къщата от взривовете.

 6. templar каза:

  отдавна не бях чел толкова смислен текст за Църквата. Такива интервюта като вашето, статии като тази на Мариян Стоядинов за „Разпадът на общността“, изяви на хора като Калин Янакиев … капчици като тези които падат навън, но бавно и полека почвата се размеква…

 7. gaitan vejdu каза:

  Многоуважаеми човече,
  блестяща констатацияси спретнал, вероятно се гнусиш от високата ви оценка,
  но при все това,
  кажи защо така рядко пишеш?!?, а имаш що да речеш?

  +++++++

  питането е честно и бих бил благодарен на отговор, но липсата на такъв, не ще ме обди нито за миг!

 8. plamen каза:

  …много хубав и интересен блог си има и редовно го посещавам, thank you very much!